Renovatie Keniaanse sloppenwijk

Kibera is de grootste sloppenwijk van Kenia en de overheid wil er de bezem doorhalen
_81131456_img_3251
Hoeveel bewoners deze enorme sloppenwijk heeft is moeilijk in te schatten want dit soort wijken onstaan spontaan met zelf meegenomen materialen en groeien door op zelf gekozen plekken… en niemand registreert zich. In Kiberia wonen waarschijnlijk 800.000 inwoners en dat is 20% van de bevolking Nairobi.
De overheid was er 30 jaar geleden van overtuigd dat de enige manier om wat te doen aan deze sloppenwijken groei was door ze met bulldozers plat te rijden, met natuurlijk als gevolg dat diezelfde bewoners 2 dagen later 300 meter opnieuw een woning gingen bouwen.

Dat werkt dus niet. Afgelopen decennia heeft de overheid de tactiek gevolgd van “pappen en nathouden”. Dus waar je kunt centrale voorzieningen plaatsen zoals toiletgebouwen, watervoorzieningen , politieposten, wifi (ja echt!), schooltjes… allemaal in containers.

De overheid wil nu echter een heel ander beleid. Namelijk de tijdelijke woningen en container voorzieningen vervangen door permanente gebouwen. Stenen huizen ipv houten krotten met een golfplatendak en een stenen gebouwde school in plaats van oude zeecontainers.

Meer op deze pagina van de BBC >>>

Reacties zijn gesloten.