Sandy Island

Opnieuw weer in het nieuws: Sandy Island, een prachtig eiland waar de natuur de vrije loop heeft. Het eiland staat op verschillende kaarten, maar een bezoekje brengen is lastig. Het eiland blijkt namelijk niet te bestaan. Een groep Australische geologen ging op zoek naar het eiland, maar vond niks anders dan zee.

Sandy Island is te vinden op verschillende meteorologische kaarten, en zou tussen Australië en Nieuw Caledonië liggen. Zelfs op Google Maps staat het paradijs aangegeven. Niemand twijfelde dan ook aan het bestaan van het eiland. De geologen kwamen tijdens een onderzoek in de Koraalzee in de buurt van het eiland. Althans, waar het zou moeten liggen.

Het is een spookeiland, een fantoom, een plek die niet bestaat: Sandy Island dat in de Koraalzee ligt ten oosten van Australië, in Oceanië. Toch stond het eeuwenlang op verschillende kaarten, atlassen en op Google Maps. In de Times Atlas of the World uit 1987 is het afgebeeld onder zijn Franse naam: Île de Sable. Een langgerekte ovaal met een lengte van 24 km en een breedte van 5 km.

 

Lees verder >>>

Het vervolg >>>

Ook een Nederlandse kunstenaar raakte geïnteresseerd en geïnspireerd  >>>>>

NRC over het eiland >>> 

Reacties zijn gesloten.