Santorini komt omhoog

Op zo’n 100 km ten noorden van Kreta in de Egeïsche zee ligt het prachtige eiland Santorini. Ook wel Thera genoemd. Een tochtje over dit eiland levert spectaculaire plaatjes want de witte huisjes op het eiland steken mooi af tegen het zwarte gesteente van de rotsen. Bovendien heeft het eiland een bijzondere vorm . Het is namelijk een boog waarvan de binnenkant steile wanden heeft en de buitenkant loopt flauw af

 

Het is een vulkanisch eiland althans…………… wat daar van over is. Want in 1570 voor Christus explodeerde de 3 km hoge vulkaan en slechts wat resten bleven over. Dit moet een enorme uitbarsting geweest zijn met mogelijk ook een forse Tsunami. Mogelijk is de legende van Atlantis gebaseerd op Thera. De vulkanische uitbarsting zorgde ervoor dat het midden van het eiland op de bodem van de zee eindigde. Dit ondersteunt het ‘gezonken stad’-verhaal. Plato’s beschrijving van Atlantis komt fysiek en topografisch overeen met Thera.

Sinds die enorme is de vulkaan maar heel licht vulkanisch actief. Zo ontstond in de afgelopen eeuwen het eilandje Nea Kameini midden in de Caldera.  Maar wat blijkt nu: onder Santorini hoopt vulkanisch gesteente zich afgelopen jaren steeds meer op. Hierdoor komt het eiland steeds iets hoger boven de zeespiegel.

Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers, dat zondag is gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

Tussen januari 2011 en april 2012 is Santorini zodoende 14 centimeter hoger boven de zeespiegel komen te liggen.

Skynews over de ontwikkelingen onder Santorini >>>

Bericht van Nu gebaseerd op artikel in Nature Geoscience >>

Meer over vulkanisme op Santorini >>>>

Meer over het vulkanisme op Santorini op Vulkanen.nl >>>>

Reacties zijn gesloten.