Schaliegas

schaliegaskaartnederlandNederland heeft een vrij grote aardgas voorraad ini de ondergrond. Bijvoorbeeld in de ondergrond van Groningen en op verschillende plaatsen diep onder de Noordzee. Maar zo’n voorraad is niet oneindig en dus is men continue op zoek naar nieuwe voorraden en andere mogelijkheden

Eén van die mogelijkheden is schaliegas. En er schijnt op 3 tot 4 kilometer diepte nog een hele voorraad van te zijn. Alleen er zijn wat bezwaren. Om te beginnen is dit gas niet zo eenvoudig winbaar als het  Groningse gas. In Groningen vinden we het gas in poreus gesteente als een gasbel. Dat gas staat onder druk en komt als je op de juiste plek hebt geboord vrij eenvoudig naar boven. Bij Schaliegas is dat een ander verhaal. Dit type gas zit gevangen in een kleiachtig gesteente en dat gesteente moet eerst gekraakt worden met een mengsel van zand, water en chemicaliën, voordat het gas vrij komt.

 

Schaliegas-China

Je kunt je voorstellen dat niet iedereen is overtuigd dat de winning van dit gas zonder problemen voor het land erboven kan gedaan worden !

Wat algemene info over schaliegas (wikipedia) >>>

Een algemeen filmpje over schaliegas >>>

Infofilmpje van het bedrijf dat de proefboringen in Nederland zal uitvoeren >>>

Organisaties zoals Groen Links zijn tegen schaliegas >>>>

Aardrijkskunde docent Wouter Bruys licht toe wat de nadelen zijn van schaliegaswinning >>>

Lesbrief van de Geo over schalie gas >>>>

 

Reacties zijn gesloten.