Het is al sinds begin maart seismisch onrustig op het schiereiland Reijkjanes in IJsland. Na 50.000 kleine en grotere bevingen kwam het op vrijdag avond 19 maart [eindelijk] los. Een uitbarsting.
Dwars door IJsland loopt de Mid Atlantische rug. Dat is de plek waar de Noord- en Zuid-Amerikaanse plaat en die van Europa en Afrika uit elkaar bewegen.
En dus is IJsland de plek waar je aardbevingen en vulkanisme kunt verwachten.
Maar op het schiereiland Reykjanes (ten zuid westen van de hoofdstad Reykjavik) is het allang vrij rustig geweest [1831].
Echter….. sinds begin maart werden er in dit stukje van IJsland talloos veel kleine aardbevingen en een enkele grote aardbeving gemeten. [Eén van de eerste meldingen van de USGS>>> ] Dat geeft de indruk dat het in de ondergrond onrustig is en er druk wordt opgebouwd die zal uitmonden in een vulkaanuitbarsting op korte termijn. En dat is dus na drie weken gerommel in de ondergrond gebeurt. De Fagradalsfjall eruptie is een spleet uitbarsting van een paar honderd meter lengte met lavafontijnen en al met al niet heel heftig zoals bijvoorbeeld de Etna. In de fotoserie onderaan zie je hoe in de eerste dagen langzaam maar gestaag het dal zich vult met lava. Er zijn zelfs regelmatig dagjestoeristen die een kijkje nemen bij de uitbarsting en voor de lava uitlopen.
Gezien de aard van de tektonische situatie (twee platen drijven uit elkaar) en het feit de vulkaan niet wordt afgedekt met sneeuw en ijs was dit het type uitbarsting die de Geologen al hadden verwacht [Andeweg => twitter >>].
Intussen is het lava op dit nieuwe lavaveld [geldingadalsgos] onderzocht en daaruit is gebleken dat het Magma vrij diep uit de Aardmantel komt [Andeweg => twitter >>>]
Een update 16 april 2021
Oh, and I am a geographer. So I need to climb up a hill to get an overview of it all. Here is the annotated version of the ongoing #Geldingadalur eruption with all the action as of lunchtime today and some geographic context. We are looking north/northwest in this photo. #iceland pic.twitter.com/lVZYN4iENa
— Benjamin Hennig (@geoviews) April 14, 2021
Hieronder de uitbarsting van 20 en 21 maart in een aantal foto’s . Dat zijn screenshots van de webscam. Ook een timelapse van de zaterdagmiddag : die is interessant om even te zien [ Twitter >>>]
Pingback: Vulkaanuitbarsting IJsland 2022 | De Geobronnen