Sinkhole in Duitsland

In de Duitse plaats Nordhausen ontstond vrijdagavond plotseling een gat in de grond, met een diameter van 30 meter, en een diepte tussen de 40 en 50 meter.

 

sinkhole-nordhausen-2016aVolgens verschillende kranten en websites was de oorzaak onbekend en ze melden dat Wetenschappers proberen vast te stellen hoe het enorme gat in de aarde in Nordhausen heeft kunnen ontstaan.

Maar volgens Marlies ter Voorde van Kennislink is een zinkgat in deze regio zo heel bijzonder nu ook weer niet. Nordhausen ligt aan de rand van de Harz. En dat is een zogenaamd Karst gebied. Een gebied dus met kalk in de ondergrond en het gevaar van Sinkholes

Een “Sinkhole” behoort tot het type verschijnselen die in de Fysische Geografie Karstverschijnselen worden genoemd. In feite komt het er op neer dat Kalksteen (onder de grond) wordt opgelost door water. Dat kan onder de grond gebeuren agv grondwater dat langzaam naar beneden zakt. Dan ontstaat er een grot waarvan het dak kan instorten. In de figuur hieronder zie je dat het dak van de grot is ingestort en het gat wat nu is ontstaan heet een sinkhole.
karst_fig1

Meer leeswerk:

Lees verder over de Sinkhole in Duitsland op Kennislink >>>

Karstverschijnselen in Nederland >>>>

Een verhelderend artikel over Karstverschijnselen >>>

Amper een maand terug was er ook een Sinkhole in de Oregon (VS) >>>

Een geo animatie over Sinkholes >>>

 

 

Reacties zijn gesloten.