Stedengroei in India

Steden in India groeien hard en naar verwachting zullen die steden de komende 20 jaar alleen maar blijven groeien

10 Mega CitiesIndia heeft meer dan 1,2 miljard inwoners, die steeds vaker in steden wonen. Volgens een VN rapport is Delhi de tweede grootste stad ter wereld met 25 miljoen inwoners, Mumbai staat op een gedeelde 4e plaats met 21 miljoen. Deze steden blijven in rap tempo groeien: in 2030 zal Delhi 36 miljoen inwoners hebben en zullen er in in India 68 steden zijn met meer dan een miljoen mensen.

De uitbreiding van de steden gaat op de meeste plaatsen ongecontroleerd, zonder een echte planning of visie.

Een groot probleem is de kwaliteit van de woningen. Migranten uit het platteland komen over het algemeen in slecht gebouwde complexen terecht of zelfs in sloppenwijken….. waar water, electriciteit en riool niet altijd vanzelfsprekend is

Een ander probleem is de ruimte. Omdat de uitbreiding van de grote steden niet volgens een bepaald idee of planning verloopt, kon het gebeuren dat bepaalde delen van Mumbai nu vrijwel direct tegen de Jungle aan liggen van het het Sanjay Gandhi National Park. Aan het einde van de bebouwing begint de jungle. Luipaarden uit het natuurgebied lopen dus regelmatig ’s avonds door dit soort wijken

luipaardindia

Om de problemen van de ongebreidelde stedengroei tegen te gaan heeft premier Narendra Modi het ambitieuze plan gelanceerd om honderd zogenaamde smartcities te creëren, hypermoderne steden met geautomatiseerd vuilnisophaaldiensten, sensors die watergebruik en energie in de gaten houden en zonnepanelen en recycle installaties.

Men is blij dat de Indiase overheid nu eindelijk aan het denken geslagen is over stedelijke ontwikkeling maar zolang er grote delen van steden nog zonder fatsoenlijke elektriciteit, riool en watervoorziening zitten zijn smartcities misschien nog een stapje te ver.

Bron Parool

 

 

Reacties zijn gesloten.