Griekse eilanden :Tilos….Eco bestemming

Het Griekse eiland Tilos heeft eigen zonne energie, eigen windmolens en een eigen afval systeem en is op weg om dé eco bestemming in de Middellandse zee te worden.

Het eiland Tilos ,slechts 63 km2 in oppervlak, vinden we tussen Rhodos en Kos en is onderdeel van de Griekse Egeïsche zee. Het eiland heeft 500 vaste inwoners en wordt jaarlijks door zo’n 20.000 toeristen bezocht. Tilos was een van de eerste eilanden in de 19e eeuw waar jachtverbod werd ingevoerd en vervolgens natuur reservaat status kreeg. Het eiland was dus altijd al een pionier in natuurbescherming. De 20ste -eeuwse toerisme golf was daarmee beperkt in omvang, en dat is nog steeds zo.

Zelfvoorzienend
En nu wil het eiland bestuur nog een stap verder zetten. Namelijk op het gebied van energie voorziening willen ze volledig overstappen naar eigen zon en windenergie en een infrastructuur volledig ingericht voor elektrische auto’s en fietsen. Overheid, hotels en bewoners doen mee. En zodoende zijn ze dan ook niet meer afhankelijk van de kabels vanaf Kos.

Zero Waste
Ondertussen is Tilos al weer bezig aan een volgend project. Ze willen het eiland Zero Waste maken. Zero Waste betekent dat al het geproduceerde afval op een volledig circulaire manier wordt ingezameld en verwerkt, om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Op het eiland zijn zowel vuilnisbelten als openbare bakken verwijderd en wordt het huis-aan-huis huis-aan-huis opgehaald, zowel bij particulieren als bij bedrijven zoals restaurants. Ze investeren in compostering, recycling en hergebruik.

Meer bronnen over Tilos en de ecoprojecten
[] NOS reportage over Tilos in 2018 >>>> 
[] Tilos Zero Waste >>>>
[] Positive news over Tilos >>>

 

 

Reacties zijn gesloten.