Uitbarsting Mt Ruang

In het noordelijke deel van het Indonesische eiland Sulawesi is de Ruang vulkaan met grote heftigheid uitgebarsten. Zeker 10.000 mensen uit de omgeving zijn geëvacueerd.

De vulkaan in Noord-Sulawesi barstte dinsdag voor het eerst uit en gisteren volgden nog vier uitbarstingen.

Terwijl bij de vulkaan op het IJslandse schiereiland Reijkjanes afgelopen maand sprakewas van scheuren in het aardoppervlak waar met grote hoeveelheden lava uitvloeit is de Ruang een volstrekt andere vulkaan.

De IJslandse vulkaan bij Grindavik ontstond op een plek waar twee tektonische platen uitelkaar drijven, echter de Ruang vulkaan ligt op een plek waar twee platen onder elkaar schuiven. Daarbij spelen veel meer krachten een rol omdat een plaat wegduikt in de aardmantel. Wat er bij zo’n subductiezone gebeurt zie je in dit model : Model van de aardmantel >>>

De uitbarsting van de Ruang is dus veel heftiger en gaat gepaard met lava, maar ook as, stof en stenen worden met grote kracht kilometers hoog in de lucht geslingerd. Bij deze uitbarsting is zelfs het gevaar dat de vulkaan zal instorten en dan kan een tsunami het gevolg zijn.

Extra bronnen

[] NOS journaal over de uitbarsting >>>

[] Een animatie van een plek met subductie >>

[] De wereld platentektoniek kaart >>>

[] De Esri viewer over de uitbarsting >>>

[] De platentektoniek van Sulawesi >>>>

 


Reacties zijn gesloten.