Het ondergrondse gangenstelsel van Parijs

Met enige regelmaat verschijnen in Nederlandse of Franse kranten bericht dat jongeren verdwijnen in Parijs. Of beter gezegd onder Parijs! En dat ze na een zoektocht van ruim 3 dagen door een team van de brandweer en specialisten gevonden worden. Dus niet zomaar in maar vooral onder Parijs. Hoe zit dat ?

Het klinkt misschien wat bizar maar de ondergrond van Parijs is één grote gatenkaas.

Algemeen bekend zijn natuurlijk de buizen van de Parijse metro, maar er is nog een twee metronet die de regio met de stad verbindt . En de buizen van deze RER lijnen liggen nog wat dieper de grond in. De hoeveelheid lijnen kun je mooi zien op de kaart van de RATP >>>. Terwijl het meest aan de oppervlak ligt het immense riool stelsel.

Maar er is nog een gangenstelsel. Dat slechts bij weinige bekend… maar wel een omvang heeft van ruim 250 kilometer dat vooral te vinden is aan de zuid kant van de stad.

catacombs-of-paris

De Romeinen hebben de eerste gaten en gangen geslagen op zoek naar kalksteen voor hun badhuizen en tempels. In de loop der eeuwen breidden de groeves en gangenstelsel zich ongebreideld uit. Zo werd ook een deel in de 17e en 18e eeuw gebruikt om de resten van duizenden skeletten te bergen uit geruimde begraafplaatsen . Dat gedeelte wordt nu de Catacombes genoemd en is voorhet publiek geopend.

Nadat in de 18e eeuw op verschillende plekken de grond instortten waarbij gebouwen geheel verdwenen (sinkholes!) werd een dienst in het leven geroepen die het enorme gangenstelsel in kaart heeft gebracht en tot op vandaag het stelsel onderhoud. Zelfs in de Tweede Wereld Oorlog werd het gangenstelsels intensief gebruikt, door zowel de Duitsers als het Parijse verzet. Letterlijk de ondergrondse.

Het gangenstelsel is grotendeels niet toegankelijk voor publiek maar al sinds tientallen jaren zijn de carrières domein van een Parijse ondergrondse subcultuur. Vooral jongeren vinden het spannend om voor een middagje of vaak ook een heel weekend af te dalen in de gangenstelsels om de boel een beetje te verkennen of zelfs te feesten. De meest ervaren grottengangers noemen zich  Cataphiles. De Cataphilles kennen de weg goed, zijn voorzien van een soort bergbeklimmers uitrusting, hebben eigen kaarten en  zijn heer en meester in de ondergrondse domeinen. Hun website >>>>>>

De jongeren meestal verdwalen zijn niet goed voorbereid op pad gegaan, waren geen ervaren cataphilles … maar zijn gelukkig weer boven water ; – )

cartecarrieres

Hier een plattegrond van een groot deel van het ondergrondse gangenstelesel van Parijs >>>>

Officieel is slechts een paar honderd meter officieel te bezoeken en dat zijn de Catacombes aan de Place Denfert Rocherau. Echter de afgelopen paar jaar zijn de Catacomben vaker dicht geweest dan open . Op het weblog Parijs werd daar bijvoorbeeld in 2010 ook al melding van gemaakt >>>>. Sindsdien is dat niet verbeterd, eerder verslechterd ! Of er is een brandje geweest, of een overstroming of de mechanische ventilatie is stuk. Continue wat aan de hand!

Meer informatie en foto’s over de Catacombes op GraveYart (NL) >>>>>>

[bron : Parijsonline / parijsmagazine ]

Reacties zijn gesloten.