Verloren micro continent gevonden

Noorse wetenschappers hebben tussen India en Madagaskar delen gevonden van een verloren continent. Het Noorse onderzoeksteam denkt dat het continent zo’n 85 miljoen jaar geleden onder de zeespiegel is verdwenen.

continent

Zo zag de aarde er ongeveer 50 miljoen jaar geleden uit. Te zien is hoe India en Madagaskar al uit elkaar aan het bewegen zijn. Afbeelding: Vitorsingleboy (via Wikimedia Commons).

De wetenschappers kwamen het verloren continent op het spoor door analyses van zandmonsters op het eiland Mauritius, dat tussen Madagaskar en India ligt. Het strandzand bevatte mineralen die veel ouder zijn dan het eiland zelf. Die mineralen moesten dus afkomstig zijn van heel oud land.

Verzwolgen

Uiteindelijk kwamen de Noren erachter dat er in de oertijd een strook land moet hebben gelegen tussen India en Madagaskar. Zij schatten dat die strook 750 miljoen jaar geleden is losgekomen van het alomvattende supercontinent dat toen bestond en dat het microcontinent ongeveer 85 miljoen jaar geleden door de oceaan is verzwolgen.

De Noorse wetenschappers willen het verloren continent nu in kaart brengen. Dat karwei kan nog vele jaren duren. [bron NOS]

Meer in het Engels >>>>

Meer op Scientias >>>

Reacties zijn gesloten.