Verwoestende Tornado’s over de VS

Dit weekend trokken verschillende Tornado’s over de Verenigde staten met veel schade en slachtoffers als gevolg.

De zuidelijke staten van de VS hadden een relatief rustige zomer. Relatief weinig echt zware Hurricanes [Met uitzondering van orkaan Ida in Louisiana]  raakten in het zuiden of zuidoosten de kust. En behalve de hittegolf in de Noord Westelijke staten ook weinig ander verwoestend natuurgeweld.

En dan nu plotseling een nacht waarin verschillende Tornado’s een spoor van verwoesting trokken in verschillende staten.

Vooral Kentucky,Tennessee, Missouri en Arkansas zijn (plaatselijk) zwaar getroffen. RTL nieuws over deze zware serie Tornado’s >>>

Tornado’s komen vaker voor in dit gebied maar deze serie was extreem zwaar.

Luchtfoto’s van Mayfield >>>

Kaartje van Noaa met de Tornado meldingen dit weekend >>> 

Wat is een Tornado
Een tornado is een wervelwind. Een tornado lijkt op een draaikolk. Ze komen vooral voor in afwisselende weersomstandigheden. Vochtige warme lucht stroomt vanuit de Golf van Mexico noordwaarts en komt in Tornado Alley in aanraking met droge woestijnlucht uit Mexico en koude lucht uit Canada. Dit leidt tot de vorming van tornado’s [aldus het knmi over Tornado’s] . In West Europa komen ze eigenlijk nauwelijks voor maar het Zuid Oosten van de VS wordt regelmatig getroffen. Zoals in 2017 in Georgia=> Op de Geobronnen >>>

Bekijk de kaart die NY times maakte van een Tornado in Oklahoma in 2013 om te zien dat het spoor van verwoesting soms slechts een paar honderd meter breed is. Goed te zien is hoe smal het spoor is van een Tornado en hoeveel pech of geluk je hebt als inwoner.

Het is dus een lokaal verschijnsel en veelal moeilijk te voorspellen. Terwijl een Tropische Cycloon een paar honderd kilometer breed is en langzaam vanaf de Atlantische Oceaan via het Caribisch gebied naar de kust van de VS beweegt.

Tornado’s komen doorgaans vooral in het centrale deel van de Verenigde Staten voor, gemiddeld zo’n duizend per jaar. De meeste zijn niet sterk, maar sommige wel. Vooral de Tornado Alley, van midden-Texas tot het oosten van Nebraska en Iowa heeft in de zomer maanden last van tornado’s.

Meer informatie over Tornado’s

Beeld en uitleg
Weerman Peter Kuipers Munneke over het ontstaan van deze Tornado >>>
Tornado’s uitgelegd [aardrijkskundelessen Wouter Bruys] >>>

Bronnen op het internet
Wikipedia over Tornado’s >>>
Tornado kaart VS >>>
Tropische cyclonen, Hurricanes, overstromingen, Tornados, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s… er komt geen einde aan de natuurrampen die onze aarde teisteren. Maar wat zijn nu de meest gevaarlijke gebieden op aardeNaar de kaart >>>

Reacties zijn gesloten.