Vulkanen onder het ijs kunnen levensgevaarlijk zijn als die uitbarsten. Welke vulkanen zijn dat en wat kan er gebeuren ?
Als een vulkaan onder een ijskap of heel hoog in de bergen (sneeuw & gletsjers) uitbarst kunnen er processen op gang gebracht worden die niet direct als vulkanisch te classificeren zijn maar die wel optreden als gevolg van de uitbarsting . Zo kunnen er bij vulkanen in de bergen modderstromen op gang worden gebracht door dat de lava een combinatie van ijs en as en stenen omzet in een alles verpletterende massa die met grote snelheid de hellingen van de vulkaan afdendert. En vulkanen onder een ijsplaat of gletsjer kunnen bijvoorbeeld een enorme watermassa op gang brengen als de ijsmassa door lava omsmelt tot een een gletsjermeer. Als die in beweging komt kan dat catastrofaal zijn.
Een voorbeeld van een uitbarsting die een laharstroom veroorzaakte is de Nevado del Ruiz in Colombia die in 1985 uitbarstte, waarbij de lava hoog in de bergen een modderstroom veroorzaakte die het stadje Armero 30 kilometer verderop wegvaagde met meer dan 20.000 slachtoffers als gevolg. Op de Geobronnen >>>
Op IJsland liggen verschillende vulkanen onder gletsjers (ijskappen). Bij de uitbarsting van de in 2011 ontstond een gevaarlijk groot gletsjermeer die een gevaar bleek voor de IJslandse ringweg en bovendien kwam er zoveel stof en as in de atmosfeer dat vliegverkeer dagenlang was ontregeld. Op de Geobronnen >>>
Wetenschappers hebben nu die gevaarlijke vulkanen in kaart gebracht en hebben een top tien opgesteld van meest gevaarlijke met ijs bedekte vulkanen: Villarrica (Chile), Katla (Iceland), Llaima (Chile), Tupungatito (Chile-Argentina), Nevado del Ruiz (Columbia), Cotopaxi (Ecuador), Cayambe (Ecuador), Rainier (U.S.A.), San Jose (Chile-Argentina), en Makushin (U.S.)