Wat doen we met de Noordpool?

De ijskap op de Noordpool lijkt verder af te nemen en de aangrenzende landen staan in de rij om hun deel van het gebied op te eisen. 

Foto bron : NASA >>>

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij die schepen leiden naar grondstoffen die eerder niet te winnen waren. Het gaat hard: vooral het Russische deel van het Noordpoolgebied verandert razendsnel. Havens worden in rap tempo aangelegd en de Russen bouwen ijsbrekers in grote getale, waarmee een containerschip in amper drie weken van China naar Noorwegen vaart.

Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners.

Nieuwsuur [april 2019] heeft het Noordpool “conflict” in een beeldverhaal gevat >>>

NOS op 3 [feb 2021 ] over de strijd om de Noordpool >>>

NRC [okt 2023] Zeeijs Noordpool verdwijnt >>

Op de nieuwe Interactieve kaart [hieronder]  zie je de afname van het ijs, de olievoorraden, de claims van de verschillende landen en mogelijke nieuwe vaarroutes als het smelten verder doorzet.

Deze kaart [grote versie >>>>] is tot stand gekomen door samenwerking van de Geobronnen, Universiteit van Amsterdam en Studio Haverstraat


Reacties zijn gesloten.