Waterproject China

Het noorden van China heeft te weinig water, dus bouwde China ’s werelds grootste waterverdelingssysteem. .
china_water_map
Gisteren ging het het grootste wateromleggingsproject ter wereld, het Zuid-Noord Waterproject, in gebruik genomen. Van de grote rivieren en meren in het zuiden wordt water afgevoerd naar het noorden om in de regio van Peking een groot dreigend watertekort te bestrijden. Maar het is de vraag hoe lang het ooit zo natte zuiden een waterbron kan blijven, want door de klimaatverandering wordt het ook daar steeds droger.

Mao
Het begon in 1952 met een idee van Mao. Het drogere noorden moest water ‘lenen’ van het vochtige zuiden. Nu, meer dan 60 jaar later, is die droom werkelijkheid. Via een netwerk van 1500 kilometer aan kanalen en pijpleidingen moet er zo’n tien miljard kubieke meter water per jaar van zuid naar noord worden gepompt. Naar schatting zijn dat bijna vier miljoen olympische zwembaden bij elkaar.

Uitputting
In het altijd al droge noorden is water sinds het idee van Mao alleen maar schaarser geworden. Vooral in en rond Peking, waar een kwart van de Chinese bevolking woont. Deze stad was ooit als hoofdstad van China aangewezen omdat er zo veel natuurlijke waterbronnen lagen. Maar daar is weinig meer van over. Peking verbruikt nu jaarlijks veel meer water dan wat er in de natuurlijke bronnen beschikbaar is. [Bron NOS >>

Reacties zijn gesloten.