Zonder waterschap staat alles onder water

waterschapDe waterschappen zijn deze maand een actie begonnen om duidelijk te maken wat hun werk is. In het dagelijks leven merk je er niet zoveel van maar we moeten ons blijven realiseren dat ruim een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt en als je een keer door de polder fietst en er op gaat letten zie je plots allemaal dijken,gemalen en allerlei andere 800px-Vinkeveen,_Demmeriksekade_5,_gemaal_De_Ruiter_-img5690“waterwerken”. De dijken voorkomen dat bewoonde gebieden overstromen en gemalen pompen water van uit de polders naar open water

Het beheer van al deze dijken en gemalen ligt bij de Waterschappen. Zij beschermen Nederland tegen hoogwater en zorgen voor voldoende zoetwater. De waterschappen zorgen voor ongeveer 1.400 kilometer rivierdijk in Nederland. De waterschappen controleren regelmatig of de dijken nog wel stevig zijn. De dijken moeten hoog en sterk genoeg zijn om hoge waterstanden tegen te houden.

Website alles onder water >>>>

De website onswater over wat de Waterschappen allemaal doen >>>

 

Een voorbeeld van “Waterwerken”

Hieronder een detail van de Haarlemmermeer toen het net drooggelegd was, dus rond 1830 . Op deze kaart zie je een aantal van die elementen in het landschap die bijdragen aan het waterbeheer: De droogmakerij met haar dijken, de ringvaart, de afwatering (wetering) het gemaal (nog een stoomgemaal), het buitenwater (o.a Kaag waarop het water geloosd wordt). Klik op de kaart voor een vergroting!

detail haarlemmermeer

 

 

 

Reacties zijn gesloten.