Zware Tornado in de VS

De Amerikaanse staat Oklahoma is vannacht getroffen door een zeer zware Tornado. De Tornado “vloog”over een aantal voorsteden van Oklahoma City.

Mogelijk zijn er ruim 100 dodelijke slachtoffers Er zijn meer dan honderd gewonden.
In verschillende voorsteden ten zuiden van Oklahoma City zijn gebouwen met de grond gelijkgemaakt. In het plaatsje Moore is een school vernield. Toen de wervelwind de school trof waren er 75 leerlingen aanwezig. Zeker zeven scholieren zijn om het leven gekomen. De tornado trok een spoor van verwoestingen door de voorstad Moore. ‘Veel buurten zijn compleet platgegooid en van de kaart geveegd’, zei een politiewoordvoerder tegen The New York Times. Bewoners hadden weinig tijd om een veilig heenkomen te zoeken: de eerste tornadowaarschuwing kwam ruim een kwartier voordat de storm toesloeg.

Bekijk de kaart  die NY times maakte om te zien dat het spoor van verwoesting slechts een paar honderd meter breed .  Goed te zien is hoe smal het spoor is van een Tornado en hoeveel pech of geluk je hebt als inwoner.Het is dus een lokaal verschijnsel en veelal moeilijk te voorspellen. Terwijl een Tropische Cycloon (zoals Sandy een aantal maanden terug) een paar honderd kilometer breed is en langzaam vanaf zee naar de kust beweegt.

In 2012 werd het midden van de VS ook getroffen door een Tornado. De New York Times had spectaculaire foto’s. Met o.a. foto’s van voor en na een tornado. Met het schuifje kun je makkelijk de schade vergelijken.  >>>

 

509008

De Tornado in het NOS nieuws>>>>

Meer informatie over Tornado’s ?

Weerman Peter Kuipers Munneke over het ontstaan van deze Tornado >>>

Een animatie >>>>

Wikipedia over Tornado’s >>>

National Geographic Junior over Tornado’s  >>>

Tornado kaart VS >>>

Eerdere berichten op de Geobronnen over Tornado’s in 2012 >>

Reacties zijn gesloten.