Duckstad bij Parijs

Eind 18e eeuw / begin 19e eeuw zorgde Baron Haussman dat het wat rommelige Parijs in korte tijd een overzichtelijke stad werd met ruime Boulevards en hoge appartementsgebouwen. Dat leek dus een goede basis voor verdere uitbreidingen.  De uitbreidingen echter van begin 20ste eeuw waren en de jaren 50 waren daarentegen weer erg rommelig rommelig. De Banlieues die toen zijn ontstaan misten (en nog steeds) een goede aansluiting bij de stad. Er werd rommelig en goedkoop gebouwd en metrolijnen stopten gewoon bij de grens van de stad. Een visie of een plan ontbrak volledig  Maar inmiddels lijkt De ijzeren hand van Haussman weer terug en heeft een Amerikaans tintje!

Villes Nouvelles
Na de volstrekt rommelige en chaotische stadsuitbreiding in de banlieues tot aan de jaren 50 heeft men met de Villes Nouvelles (vanaf eind jaren 70) in de grande Couronne laten zien dat Parijs wel degelijke oog heeft voor wat er in de rest van het stadsgewest gebeurd. In elke Ville Nouvelle was ruimte voor wonen en werken, er werd geëxperimenteerd met vernieuwende architectuur en alle Villes Nouvelles werden met de hoofdstad verbonden door een lange afstands metro verbinding , de zogenmaamde RER.

Duckstad
Tegen de Ville Nouvelle Marne la Vallee zien we nu echter een geheel nieuwe vorm van planologie. De motor van het geheel is Disneyland. Dat het pretpark met ijzeren discipline gepland is zal niets verbazen . Maar wat wel verbaasd is dat de invloed van Disney zicht uitstrekt over veel groter gebied. Want rondom Disneyland ontstaat een geheel nieuw stedelijke gebied dat volledig ingericht wordt onder toezicht van Disney! Met een zeer strakke planning bouwt Mickey Mouse rondom een zorvuldig gecreeerd stadshart aan een geheel nieuwe stad. Het Centre Urbain bestaat uit een mega winkelcentrum (Val D’ Europe) + een RER /TGV station en daarom heen worden Avenues in Parijse stijl aangelegd . Ruime villawijken vinden we verderop. Inmiddels is ook de eerste middelbare school verrezen. Val d’Europe zal in de komende jaren uitgroeien tot een stad van 40.000 inwoners. En dan vooral bewoond door de wat betere middenklasse die werkt in Parijs of bij Disney.
Terwijl de Villes Nouvelles opvielen door hun open karakter, ruimte voor moderne architectuur doet Val d’Europe ernstig denken aan het idee van een gated community en heeft de bebouwing de sfeer van Parijse Boulevards


Meer bronnen over Parijs en de Villes Nouvelles

[] Merien ten Houten over de Mickey Mouse agglomeratie >>>

[] Op de Geobronnen over de Villes Nouvelles >>>


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *