De Jungle van Calais

Op verschillende plaatsen in het Middellandse zeegebied proberen vluchtelingen Fort Europa binnen te komen in de hoop op een betere toekomst. Op de meest favoriete oversteekplaatsen ontstaan vluchtelingen kampen omdat ook lokale overheden niet direct weten waar ze naar toe zouden moeten.

calais2015

dover-to-calais-road-mapAan de Franse Noordzee kust is al ruim 15 jaar een bizar migranten vluchtelingen kamp. Migranten uit alle delen van de wereld die al Europa binnen zijn gekomen verzamelen zich daar om  nog één extra stap willen maken… namelijk naar Engeland. Bijvoorbeeld via de kanaaltunnel of in de laadbak van een vrachtwagen. Maar zelfs de oversteek in rubber boten of zelfs speedboten zien de Engelse en Franse kustwacht ook met enige regelmaat.

Eenmaal in Engeland heb je als vluchteling veel meer rechten dan in Frankrijk. Zo mag je al vrij snel aan het werk. En dat is beter dan de situatie in Frankrijk.

Ondanks de sluiting al een paar jaar geleden van een immigrantencentrum in Noord-Frankrijk blijven illegale Afghanen en Irakezen toestromen. Aan de stadsrand van Calais leven ze in boshutjes en zwerven ze rond tot ze een weg hebben gevonden om verder te gaan.

Vooral in Calais ontstaan gevaarlijke toestanden want deze vluchtelingen uit Afrika proberen  op de gekste manieren een plekje te bemachtigen op één van de vrachtwagens die klaar staan voor vertrek naar Groot Brittannië. En inmiddels geeft ook Groot Brittannië aan dat ze de situatie als probleem ervaren . . Lees hier verder over >>

Bijna ieder jaar wordt een enorm kamp met illegalen  door de Franse politie ontruimd maar al snel stroomt het kamp steeds weer vol.

Begin 2016 heeft de Franse politie het kamp ontruimt en de bewoners een min of meer permanente bewoning aangeboden inclusief vluchtelingen vergunningen.(Zie bericht op de Geobronnen >>> )

Dat gaf tijdelijke opluchting maar in wezen willen deze migranten één ding. En dat is naar Engeland. Dus de jungle stroomde weer snel vol. In de zomer van 2016 zaten er al weer bijna 9.000 mensen in de jungle.

De jungle van Calais in 2016


Extra Bronnen

2008 : Artikel de jungle van Calais (2008)>>>>

2009 Parool: Politie ontruimt de jungle van Calais (2009)>>>>>>

2015: NOS over de Calais crisis die al 15 jaar duurt  >>>

2015 Calais weer in het nieuws, een vluchteling zwemt in wetsuit richting UK . Lees verder >>>

2016 : Franse Politie ontruimd in januari de Jungle van Calais >>>>

2016 ; De jungle is weer tot 9000 inwoners gegroeid. Protest van omwonenden en chauffeurs . >>>>

2016: Frankrijk en Engeland willen een muur rondom Calais bouwen . Lees meer >>>

 

Lesmateriaal enzo op de Geobronnen
Werkblad Calais >>>>>
Meer artikelen over de jungle van Calais op de Geobronnen >>>>


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *