Calais 2021

Honderden migranten houden zich weer op in en rond Calais. Op zoek naar een gelegenheid om over te steken naar Engeland.


Jungle van Calais
Het is nu 5 jaar geleden dat het vluchtelingenkamp, de Jungle van Calais, geheel werd schoongeveegd en de duizenden migranten werden verdeeld over opvangcentra in de rest van Frankrijk.
Ontruiming Calais 2016: Geobronnen >>

Parijs; het nieuwe Calais
Echter…. dat hield de stroom migranten niet tegen want als snel zagen we een toename van migranten in Parijs. In 2018 waren er mogelijk zo’n 9000 tijdelijke bewoners in en rond Parijs naast de vaste groep eigen zwervers  + Roma en dus ook migranten op weg naar Engeland. Blijkbaar was dit de nieuwe plek van waaruit men de sprong wilde wagen. Parijs had weer te maken met “Bidonvilles”
Gestrand in Parijs; Geobronnen >>>

Oversteek in eigen bootjes
En inmiddels 5 jaar na de ontruiming van de Jungle van Calais zien we ook weer [en waarschijnlijk nog steeds] migranten in en rond Calais. Want alle migranten die reizen via Parijs naar Calais willen maar één ding…. naar Engeland. Ook nu sinds de Brexit blijft de oversteek heel aantrekkelijk. En omdat de havens en de kanaaltunnel steeds beter bewaakt worden zoeken migranten nieuwe manieren om over te steken. Sinds 2019 zien we steeds vaker dat migranten de oversteek wagen in rubber boten of andere eigen gebouwde of geleende vaartuigen. Dat waren er in 2019 nog enkele honderden. Maar in 2020 zijn er zo’n 7000 migranten in geslaagd de oversteek te maken en alleen al in de eerste 10 maanden van 2021 zijn ruim 20.000 mensen over gestoken.
Met eigen bootje het kanaal over: Geobronnen>>

Een ongeluk
Meestal gaat het goed maar bij een ongeluk eind november kwamen bijna 30 mensen om het leven [NOS nov 2021 >>>]  En nu laait de discussie weer op ; bijvoorbeeld hier op twitter. Want het gaat nu niet alleen om de migranten maar ook om de rol van Frankrijk en Engeland,


Extra bronnen = >


 

Reacties zijn gesloten.