2012 archive

dec 20 2012

Ongebruikelijke plaatsnamen 7

In Amerikaanse Staat Maryland ligt het plaatsje Accident. De inwoners (zo’n 350) worden accidentals genoemd ;-). Een key landmark in dit plaatsje is het Drane House. Een huis uit 1790 genoemd naar de eerste bewoner.

En hoe komt dit plaatsje nu aan die bijzondere naam ? Uit het geschiedenis hoofdstukje van de plaatselijke website : Mr. George Deakins was to receive 600 acres of land in Western Maryland as a payment of a debt from King George II of England. Mr. Deakins sent out two corps of engineers, each without knowledge of the other, to survey the best land in this area. Both crews returned and to their surprise, they had both marked the same Oak tree as their starting and returning points. Mr. Deakins chose this plot of ground and had it patented “The Accident Tract”. Now called, the Town of Accident!

Accident in Maryland, US

 

Meer informatie >>>>>

dec 15 2012

De Etna weer actief

De Etna is één van de weinige echt actieve vulkanen in Europa. De vulkaan ligt op grote hoogte maar belangrijker is dat de Etna in een dichtbevolkt gebied ligt. Met enige regelmaat barst de vulkaan uit., niet heel gevaarlijk over het algemeen maar het levert prachtige beelden!!

 

Meer info over de Etna >>>>

Continue reading

dec 10 2012

School TV: De stralingsbalans van de aarde

De stralingsbalans van de aarde is een evenwicht tussen inkomende zonnestraling en uitgaande aardse straling.
In deze school TV uitzending wordt het één en ander uitgelegd.

 

Continue reading

dec 07 2012

Werken aan de Delta

Op 21 februari 1953 wordt de Deltacommissie opgericht, onder leiding van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat: de heer Maris. Het doel van de Deltacommissie is het opstellen van een plan dat ervoor zal zorgen dat twee doelen kunnen worden bereikt:

  1. Het watervrij maken van gebieden die bij hoge vloedstanden nog regelmatig onder water kwamen te staan en de veiligheid van deze, en andere, gebieden tegen het water garanderen.
  2. Het beveiligen van het land tegen verzilting.

Wat is de stand van zaken in 2012 ? Investeren in een veilig en aantrekkelijk Nederland, nu en morgen.In deze korte film wordt uitgelegd wat het Deltaprogramma inhoudt en waartoe het dient.

Gezien op de KNAG onderwijsdag 2012.

Meer informatie over de Deltawerken >>>

dec 05 2012

Earth 100 Million Years From Now

De filmpjes en animaties van het verschuiven der continenten zijn bekend.Ook in dit filmpje wordt een mooi overzicht gegeven hoe de continenten de afgelopen paar honderd miljoen jaar verschoven over de aarde tot de huidge vorm maar het filmpje van Space Rip gaat verder…. honderd miljoen jaar zelfs. Dus hoe ziet onze planeet er in de toekomst uit ;-)

dec 03 2012

IJskappen smelten drie keer zo hard

De ijskappen in Groenland en Antarctica smelten drie keer zo snel als in de jaren 90. Dat concludeert een internationaal team van 40 onderzoekers, onder wie natuurkundigen van de Universiteit Utrecht (UU) en de TU Delft. Door het afsmelten is het zeewaterniveau in de afgelopen 20 jaar met 11,1 millimeter gestegen, meldt de UU donderdag.

Lees verder op de website van Trouw  >>>