semi-autonome tribale regio in Pakistan

In het westen van Pakistan ligt een gebied waar de Pakistaanse overheid bijzonder weinig grip op heeft. Deze regio wordt ook wel een semi-autonome tribale regio genoemd omdat de weten en regels van de Pakistaanse overheid er niet gelden maar stammen maken de dienst uit.

Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat dit gebied (Waziristan) een bolwerk is geworden van strijders van de Taliban en al-Qaeda na de Amerikaanse inval in 2001 in buurland Afghanistan. Vanuit dit gebied voeren de militanten aanvallen uit op doelen in Afghanistan.

Regelmatig voert het Pakistaanse leger strijdt om het gebied onder controle te krijgen >>>>

De VS zou graag willen dat het gebied wordt schoongeveegd door Pakistan , zelf komen ze alleen in het gebied met onbemande vliegtuigjes (Drones) >>

NOS over de frontlinie Waziristan >>>

Dit stukje Pakistan wordt ook wel Het zwarte gat van de wereld: genoemd . Een stukje Pakistan, waar zelden buitenlanders komen, omdat het te gevaarlijk is en het Pakistaanse leger geen toestemming geeft. Maar meer en meer doet Waziristan er toe in de oorlog in Afghanistan. Taliban en andere militanten als het Haqqani-netwerk houden zich er schuil en bereiden er hun aanslagen voor. Correspondent Lucas Waagmeester kon als een van de zeer weinige buitenlandse journalisten twee dagen mee met het Pakistaanse leger het gebied in.