Het Aralmeer

Het Aralmeer in Centraal-Azië, ooit het vierde grootste meer ter wereld, is sinds  het Sovjetbewind na 1960 en tot minder dan een kwart van zijn oorspronkelijke grootte gereduceerd.

Het water is ernstig zout geworden en visserij is vrijwel volledig verdwenen omdat er, in wat er nog van het meer is overgebleven,  nauwelijks meer leven zit.

De oorzaak
Het meer wordt gevoed door twee rivieren: de Syr Darya die het meer voedt in het noordoosten en de Amu Darya rivier vanuit het zuiden. Tot aan 1960 zorgde die twee rivieren dat het Aaralmeer op niveau bleef. Maar vanaf die tijd besloot de voormalige Sovjet-Unie in Kazakhstan and Uzbekistan een groot deel van het water te gebruiken voor onder andere de irrigatie van katoenplanten, en veel water verdween. Bovendien raakten de rivieren behoorlijk vervuild door alle kunstmest die gebruikt werd bij de katoenteelt.

En tenslotte gebruikte Kirgizië – waar de rivier de Syr Darya haar oorsprong heeft – een deel van het water om elektriciteitscentrales te koelen. Om eventuele overstromingen benedenstrooms te voorkomen, werd het water in meren langs de rivier gepompt. Zo kwam veel water niet meer in het Aralmeer terecht.

Herstel? 
Inmiddels zijn alle landen rondom het meer zich rotgeschrokken want niet alleen het water is verdwenen maar ook de hele regionale econmie is volledig ingestort

Wetenschappers en waterdeskundigen en overheden van de landen rondom het Aaralmeer hebben de koppen bijelkaar gestoken voor een plan om gehele verdwijning van het meer te voorkomen.  En inderdaad een reddingsplan voor het noordelijke deel lijkt te werken: het meer stroomt weer vol, en het ecosysteem lijkt zich stilaan te herstellen. Een NASA onderzoek heeft aangetoond dat er inderdaad tekenen van herstel zijn!

Meer over het NASA Onderzoek >>

Satelliet beeld serie over het droogvallen >>

Een artikel uit Trouw over mogelijk herstel >>>

VRT nieuws over de herstelplannen >>

Uitgebreide bronnenset v an Cawaterover het Aralmeer (met oa gis toepassing)  >>>>

Reacties

Het Aralmeer — 1 reactie

  1. Pingback: De Aralwoestijn | De Geobronnen