Contact

Ontwlogo Contact opnemen met de “Geobronnenman”kan door hieronder een reactie te geven

 


Reacties

Contact — 49 reacties

  1. Mooie bron met een heleboel mooi materiaal!
    Ik was op zoek naar de klimaatkaart van Köppen, helaas klopt de link niet meer. Wie helpt mij aan de juiste link?

    Groet,
    Jan

  2. Beste Gotze,

    ik heb een animatie gevonden over de actuele windstromen die in mijn ogen nog beter is dan die van Nullschool. Bij deze is het ook mogelijk om van datum en tijdstip te wisselen en kun je ook zaken als temperatuur, neerslag en luchtdruk in beeld krijgen. Als je op een plaats klikt zal de precieze informatie verschijnen. Voor de uitleg van de huidige verschillen in het weer van Nederland is het erg leuk.

    http://www.windyty.com

    Het lijkt mij een hele mooie voor de geobronnen.

    Met vriendelijke groeten,

    Dylan van Zoomeren
    LIO 2015

  3. Een naschok wordt zo genoemd als een beving gekoppeld kan worden aan een grote aardbeving waarbij de spanningen in de korst herverdelen. Tegenwoordig wordt er met allerlei modellen gewerkt, die uitrekenen hoeveel verplaatsing er bij een aardbeving is geweest (door de golven van een hypothetische beving, op x km diep, breukvlaj zo lang en zo breed, verplaatsing maximaal xm met de waarnemingen te vergelijken). Daaruit volgt dan ook hoe spanningen na de beving ergens anders oplopen. Als daar vervolgens in hetzelfde systeem weer een beweging plaatsvindtx wordt dat nu een naschok genoemd. Dat kan dus zelfs tot jaren later zijn, inderdaad. Om de modellen beter te maken, wordt nu enorm veel werk gedaan jn Nieuw Zeeland in het veld om de verplaatsingen zo goed mogelijk op te meten. Duidelijker?

    • Bedankt Bernd.

      Het lijkt me wat duidelijker. Dus tijdens een zee of aardbeving, kunnen er andere breuken en/of spanningen ontstaan. Daar heeft men kennis van gekregen door metingen gedaan tijdens de “hoofdbeving”. Als die nieuwe breuken of spanningen dan op een later tijdstip ook nog gaan “ontladen” worden deze als een naschok beschouwd. Ben ik juist?

  4. Hallo Gotze,

    Ik ben met mijn bedrijf Mapping Worlds deze week een nieuwe site begonnen, speciaal voor het Nederlands onderwijs: Maptanker. Dynamische kaarten en grafieken over onderwerpen die aansluiten bij de exameneisen of actueel zijn. Maptanker zal onze Engelstalige site Tellmaps gaan vervangen.

    Ik hoop dat Maptanker een interessante bron van materiaal is voor docenten. Ik sta zeer open voor tweerichtingsverkeer daarin. Volg Maptanker op Facebook om direct op de hoogte te zijn van nieuwe onderwerpen!

    Met vriendelijke groeten,
    Desmond Spruijt

  5. Hoi Gotze,

    Ik heb de laatste maanden video-animaties gemaakt als inspiratie voor mijn studenten. Enkele oud-studenten zijn er al in de klas actief mee geweest. Iedereen kan erbij, ze staan op mijn youtubeaccount. Wellicht geschikt voor Geobronnen? Ze gaan over polders, de bevolkingspiramide, zandwinning, gletsjers en de kwartairgeologie van Nederland. Er komen de de komende maanden meer bij. Zie https://www.youtube.com/channel/UCZix1Kiin88eyj7zLzcXPaQ

  6. Beste Willem,

    De afbeelding waar iemand op de Berlijnse muur staat met een sikkel zou ik graag willen gebruiken voor een infoblad in een tentoonstelling. Hoe bent u aan deze afbeelding gekomen?
    Ik hoor het graag!

    Groeten,
    Aafke de Bruijn

  7. Beste mensen,

    Ter informatie.
    Op Schooltv.nl staan weer een aantal nieuwe series voor het voortgezet onderwijs speciaal voor het vak aardrijkskunde.
    Het zijn bewerkingen van de oorspronkelijke VPRO-series die voor het onderwijs zijn teruggebracht naar video’s van rond de 8 minuten.

    – Bij Globalisering en arbeidsverdeling: ‘de slag om de klerewereld’ –
    https://schooltv.nl/programma/de-slag-om-de-klerewereld-in-de-klas/
    – Bij Globalisering en arbeidsverdeling: ‘de prijsvechter’ –
    https://schooltv.nl/programma/de-prijsvechter-in-de-klas/
    – Bij Nederland: “Nederland van boven in de klas’ –
    https://schooltv.nl/programma/nederland-van-boven-in-de-klas/
    – Bij migratie, Latijns-Amerika: ‘Americanos in de klas’ –
    https://schooltv.nl/programma/americanos-in-de-klas/

    Alle video’s zijn verrijkt met lesbrieven en aanvullende informatie.

    Met vriendelijke groet,

    Erik Appelman
    Eindredacteur Schooltv.nl
    NTR, Internet & Innovatie
    06 – 43126526

  8. Beste Gotze

    Ik ben bijna klaar met het schrijven van een boek waarin op laag niveau kennis gemaakt wordt met de geologie. Het omvat de algemene geologie met als basis de geologie van Nederland. Het boek bestaat uit 230 pagina’s met ongeveer 200 tekeningen en 500 foto’s op A4 formaat. Het niveau zit ongeveer op VMBO maar is lastig in te schatten.
    Mijn vraag. Ik ben op zoek naar iemand die dit inhoudelijk zou kunnen controleren. Ik hoop dat U mij hiermee verder kan helpen.
    Alvast bedankt voor Uw reactie.
    Met vriendelijke groet,
    Kees

    • Kees dank voor je bericht. Ik weet even niet zo snel iemand die dat zou kunnen of willen. Misschien even een berichtje op de aardrijkskunde community plaatsen of via linkedin?

  9. Ik stoor mij mateloos aan het “misbruik” van het begrip aardbeving (in de media, maar helaas ook in ak-methoden….buiteNLand) ) als het gaat om de bodemverzakkingen in Groningen. t.g.v. de aardgaswinning.

    Ik onderschat het gevoel van onveiligheid niet en ook niet de waardedaling van woningen, maar volgens mij heeft nog niet één Groninger een fysiek schrammetje opgelopen.

    Een aardbeving is m.i. een exclusief tektonisch verschijnsel. Ga dit Nederlands misbaar maar eens uitleggen in Nepal of Haïti.

  10. Hi Geobronnen,

    Ik ben op zoek naar de Mysterie over de favelas in Rio Janeiro van Fabio Pereira die moet verhuizen. Weet u waar ik deze kan vinden. Gaat vooral om de strookjes die ik aan de lln moet uitdelen.

    Vriendelijke groet,
    Marielle van den Ende

    • Hoi Marielle,

      Heb jij inmiddels die strookjes van de mysterie in de favelas van Rio?
      Zo ja, dan zou ik ze ook graag willen hebben.

      mvg

      Geert van den Ban

  11. Marielle
    Ik heb even geen idee. Regelmatig sla ik interessante dingen op maar deze opdracht kan ik niet terugvinden. Weet je wie m gemaakt heeft of van welke website de opdracht oorspronkelijk kwam ?

  12. Hallo geobronnen,

    Enig idee of er een alternatief is voor
    Geogame / animaties “de Watermanager” >>>>
    Deze animatie wordt niet meer ondersteund door de site watereducatie.

    Vriendelijke groet,
    Anita

    • Anita

      Ik vond dit op de website: Helaas is het spel De Watermanager niet meer online beschikbaar. Het spel werd door de ontwikkelaar niet meer ondersteund en er wordt ook voorlopig geen nieuwe versie ontwikkeld.

      Dit soort dingen gebeuren vaker….. te vaak

  13. Anita

    Ik vond dit op de website: Helaas is het spel De Watermanager niet meer online beschikbaar. Het spel werd door de ontwikkelaar niet meer ondersteund en er wordt ook voorlopig geen nieuwe versie ontwikkeld.

    Dit soort dingen gebeuren vaker….. te vaak

  14. Beste Gotze,
    Dank voor al je tips voor het aardrijkskundeonderwijs. Geweldig dat je dit al zo veel jaren zo goed doet.
    In de lerarenopleiding verwijs ik graag naar jouw site. Van leraren (in opleiding) hoor ik vaak terug dat ze Geobronnen erg waarderen, in het bijzonder de animaties.
    Met vriendelijke groet,
    Joop van der Schee

  15. Een hele handige site, maar ik moet voor veel bestanden een plugin hebben en die zit niet in chrome op mijn android tablet. Hoe los ik dat op?

  16. Beste Gotze. Veel animaties draaien op Adobe Flash Player. Ik begrijp van onze IT afdeling dat Flash Player verouderd is en geblokkeerd wordt om veiligheidsredenen. Het zou ontzettend jammer zijn als we deze animaties niet meer kunnen gebruiken. Zijn jullie bezig met het omzetten / bewerken van de animaties?
    Groeten, Gijs de Vries

    • Dag Gijs
      Dat is inderdaad steeds meer een probleem. zeker als je die swf animaties afspeelt in je web browser. Chrome en Firefox blokkeren de files sinds kort. Internet explorer werkt nog wel
      Je kunt overwegen als je de animaties ook los hebt om ze af te spelen in in apart programma’tje van Adobe.
      https://get.adobe.com/nl/flashplayer/

      De swf animaties die ik link op de Geobronnen komen overal en nergens vandaan en zo even omzetten kan niet. Ze moeten helemaal opnieuw gebouwd worden. Een paar enthousiaste geo techneuten zoals Bart van Bossuyt en Anton van Tetering in de lage landen. Heel langzaam wordt die collectie groter
      Ik hou dat bij:
      http://www.geobronnen.com/non-flash-animaties

      Gotze

  17. Beste Gotze,

    Het 20-jarig jubileum van Geobronnen is een felicitatie waard! Al ben ik inmiddels enkele jaren met pensioen, ik volg de nieuwsbrieven en lees de behartenswaardige achtergrondinformatie over actuele geografisch relevante met genoegen. Wat een mooie bron voor het schoolvak is dit in de loop van de jaren toch geworden!

    Hartelijke groet,
    Nico Jan Valk.

  18. Beste Gotze,
    Vandaag Geobronnen gevonden van je.Felicitaties voor deze site;
    Het is heerlijk lezen op deze site als oud mede student en niet-docent. Hartelijke Groet

  19. Hoi, ik gebruik de animaties van Geobronnen regelmatig in mijn lessen, maar sinds begin dit jaar is Adobe Flash Player gestopt. Is er een andere manier om de animaties te kunnen blijven gebruiken? Bedankt!

    • Nadja, dat wordt steeds lastiger. Alle browsers hebben nu de flash plugin verbannen. Als je de losse adobe flashplayer nog hebt staan kun je daarmee nog alle animaties gewoon bekijken /laten zien. Als je ‘m nog niet had is dat jammer want hij is ook niet meer downloadbaar. Er zijn wat alternatieven maar ik weet even niet hoe betrouwbaar die zijn. Ik wacht liever even tot er echt iets betrouwbaars uit komt. Ondertussen ben ik maar begonnen met het verzamelen van de nieuwe generatie animaties

      http://www.geobronnen.com/non-flash-animaties

      Of kijken of je het kunt oplossen met de bronnensets waar je per thema niet alleen animaties vindt maar ook interactieve kaarten en geoclips

      http://www.geobronnen.com/geobronnen-sets

  20. Hoi Gotze,
    Mijn naam is Sim ten Holt en ik ben een tweedejaars student aan de Aeres Hogeschool Almere en studeer Geo, Media & Design. Voor ons project moeten mijn groepje en ik een verslag schrijven over uw website ‘De Geobronnen’. Daarom hoopte ik dat ik u misschien een aantal vragen zou kunnen stellen. Ten eerste vroegen we ons af wat u business goals zijn? Ook waren we erg benieuwd wat nu eigenlijk u doel is met de Geobronnen?
    Alvast bedankt,
    Met vriendelijke groet,
    Sim ten Holt

  21. Goedemorgen,

    Heel veel animaties doe het helaas sinds kort niet meer. Is het mogelijk om ze weer op een andere manier te plaatsen?

  22. Dag Gotze, wat leuk dat je de onderwijsprijs 2024 hebt gekregen. Zeer terechte keuze. Ik bewaar goede herinneringen aan onze contacten in het BAO bestuur. Sinds 2012 ben ik geen docent meer, maar heb nog wel regelmatig een bijdrage gegeven aan de 6v excursie van Het Grfitland College. Maar ook buiten de geografie is er een boeiende wereld.
    Hartelijke groet en nogmaals gefeliciteerd.
    Nanno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *