Contact

Ontwlogo Contact opnemen met de “Geobronnenman”kan door hieronder een reactie te geven

 


Reacties

Contact — 86 reacties

 1. Beste Geobronnen,

  Wat leuk, een nieuwe look! Het ziet er prachtig uit. Ik kijk bijna dagelijks op dit blog en er zit heel vaak iets leuks of interessants bij. Bedankt daarvoor!

  Eén ding moet ik wel even kwijt. Die nieuwe header in Comic Sans… dat kan gewoon echt niet. Ieder ander lettertype is ok maar Comic Sans is gewoon een ramp, sorry…

  Groeten! Willem

  • Beste Willem
   Dank voor je mail. Goed om te horen dat je met enige regelmaat gebruik maakt van de Geobronnen.
   Het domeinnaam was geregistreerd bij een Amerikaanse host, de feitelijke website stond eerst op eigen webruimte en de laatste 2 jaar op een submap van mijn parijsweblog. Allemaal bijzonder onhandig. Nu heb ik het domeinnaam verhuist naar een Nederlandse host met direct eronder de webruimte en met WordPress een nieuwe site neergezet. Nogal een operatie !
   Mocht je een betere suggestie voor de header hebben dan hoor ik het graag ;-)
   groet
   gotze kalsbeek

 2. Dag Gotze,

  Bedankt voor je antwoord! Ik bedoel alleen dat Comic Sans een nogal discutabel lettertype is. Het wordt geliefd en gehaat, maar toch vooral gehaat. Google maar eens op “Comic Sans” en je zult zien dat er weinig positiefs over wordt geschreven. Ik zou je adviseren om in plaats van Comic Sans bijvoorbeeld Verdana, Tahoma of een ander webvriendelijk font te gebruiken.

  Groeten! Willem

 3. Er is veel mogelijk met het aanwezige materiaal.
  Een vraag- weet je misschien waar ik de vragenbladen kan vinden
  die horen bij de vpro serie Nederland van Boven?

 4. Beste Gotze,

  Nog een leuke site gevonden: http://www.geoguessr.com. Kun je op een leuke, interactieve manier met de klas op zoek gaan waar nou eigenlijk die locatie is van Google Streetview die getoond wordt.

  Groetjes Janne

 5. Beste Geobronnen of andere kenners.

  Wij doen ons profielwerkstuk over de bevolkings indeling van nederland in de toekomst.
  en wij hadden daarvoor een vraag aan kenners.
  nou zie ik dat het op deze site vrijwel alleen gaat over klimaat en dergelijken maar misschien weet iemand hier ook wel iets van het andere gedeelte van aardrijkskunde.

  onze vraag is:
  uit welk land of regio kan nederland over +- 50 jaar de meeste immigranten verwachten?
  en waarom?

  groet Roben en Tobias

 6. Bedankt voor de vele interessante en leuke bronnen die je afgelopen jaar voortdurend toevoegde aan je site.
  Ik gebruik ze veelvuldig in de lessituatie!
  Ik wens je ook voor 2014 veel gezondheid en energie toe om hiermee te kunnen blijven doorgaan!

  Hartelijke groet,
  Nico Jan

 7. Ha Willem,

  Ben weer dankbaar aan het grasduinen op je blog! Waar staat ook al weer die ontzettend leuke link naar allerlei gesteentepractica/ opdrachten? Was kort geleden uitgelicht maar zie deze nergens opduiken.

  Hartelijke groet, Hester

 8. Ha geobronnenman,

  Ben heel benieuwd naar de PPT over de grootste telefoonfabriek ter wereld: link werkt niet. Hartelijke groet, Hester

 9. Dag Gotze,
  Ik ben ongelooflijk blij met deze site!
  Worden de foto’s van de maand bewaard op deze site? En waar zou ik die dan kunnen vinden?
  Groeten en bedankt voor al dit fantastische werk!
  Elly

 10. Dag Gotze,

  ik las je reactie over problemen met de hosting. Als je wilt kan ik eens met je meedenken; er zijn veel collega’s met enorm veel dankbaarheid jouw website en de archieven daarvan gebruiken. Het zou prachtig zijn als we dat archief zo lang mogelijk bewaard kunnen houden. Daar zijn een aantal hele kosten-effectieve oplossingen voor. Ik denk graag met je mee.
  groeten,
  Dennis Hunink

 11. Beste Gotze,

  Geobronnen is ook voor mijn leerlingen een bijna verplichte favoriet!
  Misschien heb je wat aan het volgende:
  Een beetje surfend op internet voor het onderwerp “klimaat en klimaatverandering” stuitte ik op een uitstekend bruikbare site vol informatie, voorbeelden, enkele filmbeelden over afkalvende gletsjers enz.
  de site : http://www.changemagazine.nl/home. Ken je misschien al, maar voor de zekerheid attendeer ik je er maar op.
  Het is een site van “Synergos Communicatie ” , een bureau dat zich op het ontwikkelen van communicatiemiddelen met betrekking tot energie en duurzaamheid t.b.v. overheidsinstellingen, bedrijven enz.
  Ook gebruik ik het toegankelijke http://www.climatechallenge.be voor m’n leerlingen in vwo-4 met zeer leesbare uitleg en plaatjes.

  Hartelijke groet,
  Nico Jan Valk.

 12. Ha Gotze,

  Heb voor de laatste les voor de kerstvakantie op verzoek van een van mijn klassen een korte PPT over Christmas Island gemaakt. Deze is inmiddels gedeeld via de digischool – komt dat automatisch ook bij de Geobronnen uit? Daarnaast stuitte ik op een bijzonder handige website met klimaatdiagrammen: http://www.nl.climate-data.org.

  Hartelijke groet,
  Hester de Prieelle

 13. Hallo,

  N.a.v. het filmpje over de klimaatproblemen, de opwarming sinds 130 jaar heb ik een vraag. Er wordt voor zover ik het nu kan zien niet aangegeven wat de schaalverdeling aangeeft. -2 of + 2 graden t.o.v. wat? Kan iemand dat toelichten?
  Verder: alle lof voor de infor die we krijgen via deze site!

  Groet,

  H.Zweistra

 14. Dag Geobronnenman,

  Het tijdschrift Wetenschap in Beeld heeft een gratis pakket lesmateriaal over de zonsverduistering ontwikkeld. Als dit iets is voor op deze site, vraag het dan bij me aan!

  Groeten, Andrea Voigt

  • Dag
   as dinsdag verschijnt er een bericht op de geobronnen. Kan ik ergens naar linken ?
   Gotze Kalsbeek

 15. Mooie bron met een heleboel mooi materiaal!
  Ik was op zoek naar de klimaatkaart van Köppen, helaas klopt de link niet meer. Wie helpt mij aan de juiste link?

  Groet,
  Jan

 16. Beste Gotze,

  ik heb een animatie gevonden over de actuele windstromen die in mijn ogen nog beter is dan die van Nullschool. Bij deze is het ook mogelijk om van datum en tijdstip te wisselen en kun je ook zaken als temperatuur, neerslag en luchtdruk in beeld krijgen. Als je op een plaats klikt zal de precieze informatie verschijnen. Voor de uitleg van de huidige verschillen in het weer van Nederland is het erg leuk.

  http://www.windyty.com

  Het lijkt mij een hele mooie voor de geobronnen.

  Met vriendelijke groeten,

  Dylan van Zoomeren
  LIO 2015

 17. Geachte heer / mevrouw,

  Net zoals een boek over wereldgeschiedenis een beknopt overzicht biedt van de geschiedenis, zou ik graag een overzicht willen de geografie en al zijn subgebieden als politieke, economische, fysische… enz. Bestaat er een dergelijk boek, op HBO-niveau wat verdiepingen in dergelijke onderwerpen kan bieden; of zijn er aanraders voor elk subgebied van de geografie of biedt internet goede bronnen?

  Ik hoor het graag van u.

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,

  Stefan van der Wegen

  • Geachte heer Swart
   excuus, ben af en toe iets te enthousiast in het delen van info en bronnen met mijn collega’s Aardrijkskunde in het veld. Als u het op prijs stelt haal ik de foto / bericht weg
   met groet
   Gotze Kalsbeek

 18. Hallo,

  Volgens mij de site waar ik met mijn vraag terecht kan.

  Nepal kreeg vandaag een beving te verwerken. Men spreekt op HLN (Het Laatste Nieuws) over een naschok van de beving die dateert van april vorig jaar.

  Nu mijn vraag is, hoe lang na een aardbeving kan men spreken over naschokken want dit lijkt me toch vrij lang. Bestaan daar richtlijnen voor?

  Alvast bedankt voor het lezen en antwoord.

 19. Een naschok wordt zo genoemd als een beving gekoppeld kan worden aan een grote aardbeving waarbij de spanningen in de korst herverdelen. Tegenwoordig wordt er met allerlei modellen gewerkt, die uitrekenen hoeveel verplaatsing er bij een aardbeving is geweest (door de golven van een hypothetische beving, op x km diep, breukvlaj zo lang en zo breed, verplaatsing maximaal xm met de waarnemingen te vergelijken). Daaruit volgt dan ook hoe spanningen na de beving ergens anders oplopen. Als daar vervolgens in hetzelfde systeem weer een beweging plaatsvindtx wordt dat nu een naschok genoemd. Dat kan dus zelfs tot jaren later zijn, inderdaad. Om de modellen beter te maken, wordt nu enorm veel werk gedaan jn Nieuw Zeeland in het veld om de verplaatsingen zo goed mogelijk op te meten. Duidelijker?

  • Bedankt Bernd.

   Het lijkt me wat duidelijker. Dus tijdens een zee of aardbeving, kunnen er andere breuken en/of spanningen ontstaan. Daar heeft men kennis van gekregen door metingen gedaan tijdens de “hoofdbeving”. Als die nieuwe breuken of spanningen dan op een later tijdstip ook nog gaan “ontladen” worden deze als een naschok beschouwd. Ben ik juist?

 20. Hallo Gotze,

  Ik ben met mijn bedrijf Mapping Worlds deze week een nieuwe site begonnen, speciaal voor het Nederlands onderwijs: Maptanker. Dynamische kaarten en grafieken over onderwerpen die aansluiten bij de exameneisen of actueel zijn. Maptanker zal onze Engelstalige site Tellmaps gaan vervangen.

  Ik hoop dat Maptanker een interessante bron van materiaal is voor docenten. Ik sta zeer open voor tweerichtingsverkeer daarin. Volg Maptanker op Facebook om direct op de hoogte te zijn van nieuwe onderwerpen!

  Met vriendelijke groeten,
  Desmond Spruijt

 21. Hoi Gotze,

  Ik heb de laatste maanden video-animaties gemaakt als inspiratie voor mijn studenten. Enkele oud-studenten zijn er al in de klas actief mee geweest. Iedereen kan erbij, ze staan op mijn youtubeaccount. Wellicht geschikt voor Geobronnen? Ze gaan over polders, de bevolkingspiramide, zandwinning, gletsjers en de kwartairgeologie van Nederland. Er komen de de komende maanden meer bij. Zie https://www.youtube.com/channel/UCZix1Kiin88eyj7zLzcXPaQ

 22. Beste Willem,

  De afbeelding waar iemand op de Berlijnse muur staat met een sikkel zou ik graag willen gebruiken voor een infoblad in een tentoonstelling. Hoe bent u aan deze afbeelding gekomen?
  Ik hoor het graag!

  Groeten,
  Aafke de Bruijn

 23. Beste mensen,

  Ter informatie.
  Op Schooltv.nl staan weer een aantal nieuwe series voor het voortgezet onderwijs speciaal voor het vak aardrijkskunde.
  Het zijn bewerkingen van de oorspronkelijke VPRO-series die voor het onderwijs zijn teruggebracht naar video’s van rond de 8 minuten.

  – Bij Globalisering en arbeidsverdeling: ‘de slag om de klerewereld’ –
  https://schooltv.nl/programma/de-slag-om-de-klerewereld-in-de-klas/
  – Bij Globalisering en arbeidsverdeling: ‘de prijsvechter’ –
  https://schooltv.nl/programma/de-prijsvechter-in-de-klas/
  – Bij Nederland: “Nederland van boven in de klas’ –
  https://schooltv.nl/programma/nederland-van-boven-in-de-klas/
  – Bij migratie, Latijns-Amerika: ‘Americanos in de klas’ –
  https://schooltv.nl/programma/americanos-in-de-klas/

  Alle video’s zijn verrijkt met lesbrieven en aanvullende informatie.

  Met vriendelijke groet,

  Erik Appelman
  Eindredacteur Schooltv.nl
  NTR, Internet & Innovatie
  06 – 43126526

 24. Beste Gotze

  Ik ben bijna klaar met het schrijven van een boek waarin op laag niveau kennis gemaakt wordt met de geologie. Het omvat de algemene geologie met als basis de geologie van Nederland. Het boek bestaat uit 230 pagina’s met ongeveer 200 tekeningen en 500 foto’s op A4 formaat. Het niveau zit ongeveer op VMBO maar is lastig in te schatten.
  Mijn vraag. Ik ben op zoek naar iemand die dit inhoudelijk zou kunnen controleren. Ik hoop dat U mij hiermee verder kan helpen.
  Alvast bedankt voor Uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Kees

  • Kees dank voor je bericht. Ik weet even niet zo snel iemand die dat zou kunnen of willen. Misschien even een berichtje op de aardrijkskunde community plaatsen of via linkedin?

 25. Ik stoor mij mateloos aan het “misbruik” van het begrip aardbeving (in de media, maar helaas ook in ak-methoden….buiteNLand) ) als het gaat om de bodemverzakkingen in Groningen. t.g.v. de aardgaswinning.

  Ik onderschat het gevoel van onveiligheid niet en ook niet de waardedaling van woningen, maar volgens mij heeft nog niet één Groninger een fysiek schrammetje opgelopen.

  Een aardbeving is m.i. een exclusief tektonisch verschijnsel. Ga dit Nederlands misbaar maar eens uitleggen in Nepal of Haïti.

 26. Hi Geobronnen,

  Ik ben op zoek naar de Mysterie over de favelas in Rio Janeiro van Fabio Pereira die moet verhuizen. Weet u waar ik deze kan vinden. Gaat vooral om de strookjes die ik aan de lln moet uitdelen.

  Vriendelijke groet,
  Marielle van den Ende

  • Hoi Marielle,

   Heb jij inmiddels die strookjes van de mysterie in de favelas van Rio?
   Zo ja, dan zou ik ze ook graag willen hebben.

   mvg

   Geert van den Ban

 27. Marielle
  Ik heb even geen idee. Regelmatig sla ik interessante dingen op maar deze opdracht kan ik niet terugvinden. Weet je wie m gemaakt heeft of van welke website de opdracht oorspronkelijk kwam ?

 28. Hallo geobronnen,

  Enig idee of er een alternatief is voor
  Geogame / animaties “de Watermanager” >>>>
  Deze animatie wordt niet meer ondersteund door de site watereducatie.

  Vriendelijke groet,
  Anita

  • Anita

   Ik vond dit op de website: Helaas is het spel De Watermanager niet meer online beschikbaar. Het spel werd door de ontwikkelaar niet meer ondersteund en er wordt ook voorlopig geen nieuwe versie ontwikkeld.

   Dit soort dingen gebeuren vaker….. te vaak

 29. Anita

  Ik vond dit op de website: Helaas is het spel De Watermanager niet meer online beschikbaar. Het spel werd door de ontwikkelaar niet meer ondersteund en er wordt ook voorlopig geen nieuwe versie ontwikkeld.

  Dit soort dingen gebeuren vaker….. te vaak

 30. Ik wil degene die deze site hebben gemaakt en bijhouden graag bedanken. Dit is mijn go-to site tijdens mijn aardrijkskundelessen. Ook de updates m.b.t. het nieuws worden zeer gewaardeerd.

 31. Beste Gotze,
  Dank voor al je tips voor het aardrijkskundeonderwijs. Geweldig dat je dit al zo veel jaren zo goed doet.
  In de lerarenopleiding verwijs ik graag naar jouw site. Van leraren (in opleiding) hoor ik vaak terug dat ze Geobronnen erg waarderen, in het bijzonder de animaties.
  Met vriendelijke groet,
  Joop van der Schee

 32. Een hele handige site, maar ik moet voor veel bestanden een plugin hebben en die zit niet in chrome op mijn android tablet. Hoe los ik dat op?

 33. Beste Gotze. Veel animaties draaien op Adobe Flash Player. Ik begrijp van onze IT afdeling dat Flash Player verouderd is en geblokkeerd wordt om veiligheidsredenen. Het zou ontzettend jammer zijn als we deze animaties niet meer kunnen gebruiken. Zijn jullie bezig met het omzetten / bewerken van de animaties?
  Groeten, Gijs de Vries

  • Dag Gijs
   Dat is inderdaad steeds meer een probleem. zeker als je die swf animaties afspeelt in je web browser. Chrome en Firefox blokkeren de files sinds kort. Internet explorer werkt nog wel
   Je kunt overwegen als je de animaties ook los hebt om ze af te spelen in in apart programma’tje van Adobe.
   https://get.adobe.com/nl/flashplayer/

   De swf animaties die ik link op de Geobronnen komen overal en nergens vandaan en zo even omzetten kan niet. Ze moeten helemaal opnieuw gebouwd worden. Een paar enthousiaste geo techneuten zoals Bart van Bossuyt en Anton van Tetering in de lage landen. Heel langzaam wordt die collectie groter
   Ik hou dat bij:
   http://www.geobronnen.com/non-flash-animaties

   Gotze

 34. Beste Gotze,

  Het 20-jarig jubileum van Geobronnen is een felicitatie waard! Al ben ik inmiddels enkele jaren met pensioen, ik volg de nieuwsbrieven en lees de behartenswaardige achtergrondinformatie over actuele geografisch relevante met genoegen. Wat een mooie bron voor het schoolvak is dit in de loop van de jaren toch geworden!

  Hartelijke groet,
  Nico Jan Valk.

 35. Beste Gotze,
  Vandaag Geobronnen gevonden van je.Felicitaties voor deze site;
  Het is heerlijk lezen op deze site als oud mede student en niet-docent. Hartelijke Groet

 36. Hoi, ik gebruik de animaties van Geobronnen regelmatig in mijn lessen, maar sinds begin dit jaar is Adobe Flash Player gestopt. Is er een andere manier om de animaties te kunnen blijven gebruiken? Bedankt!

  • Nadja, dat wordt steeds lastiger. Alle browsers hebben nu de flash plugin verbannen. Als je de losse adobe flashplayer nog hebt staan kun je daarmee nog alle animaties gewoon bekijken /laten zien. Als je ‘m nog niet had is dat jammer want hij is ook niet meer downloadbaar. Er zijn wat alternatieven maar ik weet even niet hoe betrouwbaar die zijn. Ik wacht liever even tot er echt iets betrouwbaars uit komt. Ondertussen ben ik maar begonnen met het verzamelen van de nieuwe generatie animaties

   http://www.geobronnen.com/non-flash-animaties

   Of kijken of je het kunt oplossen met de bronnensets waar je per thema niet alleen animaties vindt maar ook interactieve kaarten en geoclips

   http://www.geobronnen.com/geobronnen-sets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *