Tsjaad meer

Op de grens van Nigeria, Niger, Cameroen en Tsjaad ligt het enorme Tsjaadmeer.

Zo enorm als het ooit was halverwege de 20ste eeuw is het nu niet meer.  Want het Tsjaadmeer is sinds 1970 ernstig opgedroogd.

Het meer is nu zo’n 15% van wat het ooit was.

Wat is daar nu aan de hand?

De oorzaak

Het gebied rondom het Tsjaad meer ontvangt een paar maanden per jaar regen. Dat is tijdens de moesson. De ITCZ schuift in de zomermaanden naar het noorden en dan kan de wind van de Atlantische oceaan neerslag naar het Afrikaanse continent. Die West Afrikaanse Moesson loopt gelijk met de moesson boven India en Bangladesh maar is veel minder sterk. Mogelijk door klimaatveranderingen is de moesson zelfs in kracht afgenomen waardoor er steeds minder neerslag valt.

Maar ook snelle bevolkingsgroei in de regio en overmatige irrigatie uit de rivieren die uitkomen op het meer hebben negatief effect gehad op het Tsjaad meer . Vissers hebben al een aantal jaren amper meer vangst , landbouw kan geen irrigatie meer doen en de bevolking heeft geen drinkwater meer.  Bovendien heeft de verdwijning van het meer tot sociale onrusten geleid. Ook Boko Haram ziet daar gelegenheid tot verdere ontwrichting van het sociale evenwicht.

Maatregelen zijn er amper om het de waterbalans van het meer te herstellen. Er is wel een plan van een Italiaans ingenieurs bureau maar dat is erg duur. In het kort zou het Transaqua plan er op neer komen dat water uit de Congo rivier via een kanaal over 2500 km naar het Tsjaadmeer getransporteerd zou worden.  Het plan dateert al van eind jaren 80 maar de overheden van Cameroen, Tsjaad en Niger deden volstrekt niets met het plan. Nu echter zijn er partijen die het plan opnieuw naar voren schuiven. Een samenwerking tussen Franse, Chinese en Italiaanse bedrijven kunnen het plan uitvoeren en uitbreiden o.a. met waterkracht centrales, een snelweg en treinverbinding allemaal langs het kanaal traject.

Bronnen:

NOS over het verdwijnen van het meer >>>

Over de Afrikaanse Moesson (Eng) >>>

De ITCZ over Afrika  met klimaatgrafieken >>

Meer over het Transaqua waterplan  >>>


Een set online vragen over dit Tsjaad dossier is te vinden op Quayn >>