In Indonesië worden enorme oppervlaktes Tropisch Regenwoud gekapt en omgezet in Palmolie plantages. Nou niet bepaald een product waarbij een belletje gaat rinkelen. Maar Palmolie is een enorm belangrijke grondstof in de westerse industrie.Palmolie zit in ongeveer de helft van verpakte producten die je in de supermarkt koopt; Meestal staat er ‘plantaardige olie’ op de verpakking.
Indonesie
Geen land ter wereld kapt sneller regenwoud. Jaarlijks verdwijnt er in Indonesië 860.000 hectare aan onaangetast tropisch regenwoud. Dat is meer dan er in Brazilië verdwijnt (460.000 hectare).
Het bos maakt plaats voor lucratieve palmolieplantages. Indonesië is ’s werelds grootste producent van palmolie (25 miljoen ton ruwe palmolie, exportwaarde 15 miljard euro), gevolgd door Maleisië (20 miljoen ton). Samen zijn ze goed voor 90 procent van de wereldmarkt. De regering wil dat Indonesië in 2040 jaarlijks 40 miljoen ton produceert.
Kalimantan
De frontlinie van ontbossing loopt door Kalimantan. Sumatra in het westen is al een aaneenschakeling van plantages. Papoea in het oosten is een (nog) een onaangeroerde schat is. Als het huidige tempo van ontbossing doorzet, is er over een eeuw bijna niks meer over van het 130 miljoen jaar oude regenwoud. Een verslag in het NRC over de ontbossing op Kalimantan >>
Luchtvervuiling
Mede door het in brand steken van bos stoot Indonesië na China en de VS jaarlijks de meeste CO2 uit. Meer over het inde brand steken van het oerwoud >>>
Waarvoor wordt palmolie gebruikt ?
De Europese Unie (13 procent) is de grootste afnemer van Indonesische palmolie. Er gaat geen dag voorbij dat wij geen palmolie gebruiken. Het zit in zeep, shampoo, brood, ontbijtvlokken, chocolade, biobrandstof, margarine, tandpasta, roomijs, make-up, afwasmiddel, en ga zo maar door. Vaak wordt het op etiketten plantaardige olie, of kernelolie genoemd.
In onderstaand filmpje / animatie een overzicht wat er allemaal speelt in de Palmolie Industrie
Pingback: Indonesië komt met exportverbod palmolie | De Geobronnen