Tag: Gestrand

jan 09 2019

Op weg naar Engeland…gestrand op Texel

Dit is eigenlijk een Geobronnen bericht van een paar jaar terug…maar ik publiceer het nu opnieuw na de berichten van afgelopen weken over migranten die op allerlei manieren het kanaal proberen over te steken…. “.

In de winter van 2015 werden in Nederland en Noorwegen twee lichamen gevonden van mannen die identieke wetsuits droegen. De politie in beide landen lukte het niet hun identiteit te achterhalen. De Noorse journalist Anders Fjellberg en fotograaf Tom W. Christiansen deden voor de krant Dagbladet ook een poging. Hij vond een van hen.

gutten-3-engWant de man die in oktober 2014 dood werd gevonden op het strand van De Koog op Texel, is de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Vermoedelijk wilde de man vanuit Calais zwemmend Het Kanaal oversteken. Dat werd duidelijk nadat het wetsuit dat de man droeg was onderzocht. Dit pak was samen met een identiek pak begin oktober gekocht in een winkel in Calais. Op 2 januari 2015 spoelde in Noorwegen een man in eenzelfde pak aan.

Lees verder >>>>

Het hele verhaal in een Noorse krant >>

dec 24 2018

Gestrand in Algerije

Ieder jaar trekken duizenden migranten door de Sahara op weg naar de Middellandse zee om daar de overtocht te maken naar Europa. Eén van die routes gaat door de Algerijnse woestijn en vanaf daar richting Tunesië of Marokko.  Die route is nogal gevaarlijk en als ze de tocht door de woestijn overleven kunnen ze ook nog opgepakt worden door de Gendarme van Algerije .

Algerije heeft het afgelopen jaar meer dan 13.000 Afrikaanse migranten opgepakt op hun route naar het noorden en uitgezet in de Sahara, in het grensgebied met Niger. Onder de teruggestuurde migranten waren zwangere vrouwen en kinderen. Zonder extra water of voedsel werden ze door Algerijnse gendarmes gedwongen om door het hete woestijnzand naar buurland Niger te lopen, vaak met fatale gevolgen.


  Lees & kijk verder >>>>>>


dec 22 2018

Gestrand in de Sahara

De meeste vluchtelingen die vanaf Libië, Marokko of andere landen in Noord Afrika naar Europa proberen te komen zijn nauwelijks afkomstig uit die landen.

         West Afrikaanse vluchtelingen aan de Middelandse zee. Deze groep heeft met succes de Spaanse enclave Ceuta bereikt.

Zij komen van veel verder. Bijvoorbeeld uit landen zoal Mali, Niger, Nigeria en Tjaad. En zij moeten eerst de Sahara woestijn oversteken voordat ze aan de Middelandse zee staan.

Over het algemeen  worden vluchtelingen in kleine groepjes met een pickup de  woestijn “overgezet”. Professionele smokkelaars regelen het vervoer en vragen daar veel geld voor.

Een groeiend aantal West-Afrikaanse migranten wordt achtergelaten in de woestijn van het grensgebied tussen Niger en Libië. Volgens de gouverneur van de stad Agadez, aan de rand van de Sahara in Niger, zijn sinds begin mei 760 migranten gered door de Nationale Garde van Niger, nadat ze werden achtergelaten door hun smokkelaars.


Reportages en verhalen van Bram Vermeulen in NRC:
Smokkelaars laten migranten dood achter >>>>>
In het NRC het waargebeurde verhaal van 2 migranten uit Guinee >>>

 


jul 14 2018

Gestrand in Mellila

Het is de stad van de verloren kinderen: Melilla, een kleine Spaanse enclave in het noorden van Marokko.

Hier proberen honderden kinderen iedere nacht weer illegaal een plaatsje te bemachtigen aan boord van een veerboot naar de overkant van de Middellandse Zee. Naar het beloofde land, Spanje, op het beloofde continent, Europa.
 

 


Lees het volledige artikel op NOS.nl >>>
Eerdere berichten over Melilla >>>>

 


jul 08 2018

Gestrand in Parijs

Migranten op weg naar Europa en door Europa stranden op de meest onmogelijke plekken. Zo schreef ik al eerder over de migranten die stranden op een van de Grieks vakantie eilanden,  aan de rotskust van Calais, midden in de Sahara en in het uiterste puntje van Noorwegen boven de poolcirkel. Maar ook aan de oevers van de Seine in Parijs verzamelen zich dagelijks meer en meer migranten.

Een van de tentenkampen in Parijs: Deze is aan de Boulevard Barbes Rochechouard

Migranten tentenkampen in kaart gebracht, mei 2018

Op verschillende plekken in de stad zijn afgelopen paar jaar tentenkampen ontstaan vol met migranten die op weg zijn naar een betere plek in Europa, Ze willen het liefst naar het Groot Brittannië . Maar die oversteek  wordt steeds lastiger sinds de sluiting van de Jungle van Calais.

Ongeveer tweeduizend migranten kamperen nu bijvoorbeeld op een smalle strook bij de metrostations Jaurès en Stalingrad. Onder erbarmelijke omstandigheden: het huisvuil stapelt zich op, terwijl de inderhaast neergezette plaskruizen een ongelijke strijd voeren met de sanitaire behoeften van de migranten.

De situatie is erg ingewikkeld. De overheid wil de migranten wel helpen en onderbrengen in opvangkampen, maar daarvoor moeten de migranten zich  registreren als vluchteling in Frankrijk en dat weigeren ze, want ze willen naar Engeland waar ze als vluchteling meer rechten en mogelijkheden hebben. De overheid kan het probleem dus amper oplossen en ondertussen geven lokale initiatieven geven wat zorg >>

Lees verder in de Volkskrant >>>

De Geobronnen in 2015 over deze 21ste eeuwse Bidonvilles in Parijs >>>

jun 25 2018

Gestrand in Calais

Honderden vluchtelingen, houden zich volgens hulporganisaties opnieuw weer op in en rond Calais.  En de spanning loopt weer op.

Amper twee  jaar geleden werd het vluchtelingenkamp, de Jungle van Calais,  geheel schoongeveegd en de migranten werden verdeeld over opvangcentra in de rest van Frankrijk.

Echter…. langzaam aan druppelen migranten Calais weer binnen. En houden zich op in en rond de stad.

Alleen het terrein van de Jungle kunnen ze niet meer op. Er mag volgens de overheid niet een nieuw kamp komen. Dus de politie jaagt de vluchtelingen iedere avond op om het bouwen van tijdelijke nederzetting te voorkomen.  De vluchtelingen die komen moeten volgens de regels wel worden voorzien van eten, drinken en onderdak. De vechtpartijen zijn mogelijk ontstaan door onenigheden met smokkelaars . Want alle migranten die terecht zijn gekomen in Calais willen maar één ding…. naar Engeland . En mensensmokkelaars komen daar op af.

De situatie in Calais de afgelopen dagen >>>

De problemen van Calais (NOS) >>>>

Meer over Calais op de Geobronnen in het bronnen dossier>>>

De Geobronnen over de ontruimingen in oktober 2016 >>>>>

jun 21 2018

Gestrand aan de grens Mexico / VS

De grens Mexico VS wordt ook wel de Tortilla Curtain genoemd. Hier zien we de grens in stedelijk gebied. Echter het grootste deel van de muur loopt dwars door woestijngebied .

Het was de grote belofte van Donald Trump: een muur tussen de VS en Mexico. En Mexico zou die muur ook nog betalen volgens Trump.

Al tientallen jaren trekken jonge Mexicanen de grens met de VS over op zoek naar werk. Maar de VS wil die migratiestroom aan banden leggen. Trump nam het zelfs op in zijn verkiezingscamapgne. De muur moet illegale immigranten uit Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen buiten houden. “Totdat we een muur hebben en gedegen beveiliging, gaan we onze grens bewaken met militairen. Dat is een grote stap”, zei Trump onlangs. Want de muur zoals Trump hem wil is er nog niet en ondertussen wordt de grens zwaar bewaakt.

Het idee van de muur is overigens niet nieuw. Bij de aanloop van de presidentsverkiezingen van 2008 nam NOS verslaggever Eelco van Bosch Roosenthal al een kijkje bij de Tortilla Curtain

Roadtrip USA; hoe gaan VS met z’n illegalen om from Vakdidactiek Aardrijkskunde on Vimeo.

jun 19 2018

Gestrand op een Grieks eiland

De vluchtelingen route via de Griekse eilanden naar Europa is niet meer dagelijks in het nieuws maar de werkelijkheid is dat er nog steeds zo’n 12.000 mensen vast zitten op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos.

Het vluchtelingenkamp op Kos was oorspronkelijk bedoelt voor 2000 vluchtelingen maar er bivakkeren nu ruim 6000 mensen.  En hiermee is dit kamp de grootste .  Maar ook buiten het kamp verdeeld over het eiland en op verschillende plekken in het Hoofdstadje Kos stad bivakkeren vluchtelingen, tussen de toeristen en de oudheidkundige opgravingen

Het opvang systeem werkt niet. Mensen zitten er heel lang , vaak onder slechte omstandigheden. Als er 1000 vuchtelingen van de eilanden weggehaald worden komen er via de andere kant gewoon weer duizend of meer bij.

Lees het volledige artikel in een reportage van Mondiaal nieuws >>>

NOS reportage over vluchtelingen die oversteken van Turkije naar Griekse eilanden >>

jun 17 2018

Gestrand boven de poolcirkel

Het meest noordelijke asielzoekerscentrum van Europa ligt in het Noorse Vadso . Een stadje boven de poolcirkel tegen de grens van Finland. In Vadso wonen 6000 mensen. Daarvan is 10% vluchteling.

Eén van hen is Wabel. Een arts uit het Syrische Raqqa die via de de Arctische route in Noorwegen terecht is gekomen . Dus via Moermansk


Zijn verhaal is te lezen op het scroll lab van de NOS . Dit verhaal kun je het beste bekijken op je laptop / desktop met geluid aan

Naar het verhaal >>>>