Tag: Sulawesi

okt 07 2018

Liquefactie op Sulawesi

Het blijkt dat op Sulawesi er vrij veel slachtoffers niet gevallen zijn door de directe gevolgen van de Aardbeving of de Tsunami maar door processen die daarna in gang werden gezet zoals aardverschuivingen en liquefactie, of zelfs door een combinatie van beide processsen.

Aardverschuivingen
Aardverschuivingen kunnen makkelijk optreden op een helling. Na een aardbeving raakt de bodem instabiel en kan wegzakken. Grote stukken van de bodem inclusief bomen en huizen vind je dan terug onder aan de helling.   Dit zien we vaker gebeuren na aardbevingen in tropische gebieden. De bodem is daar vaak al meer doorweekt dan in droge gebieden. Op de foto hier rechts landslides die optraden in Japan , amper een maand geleden na een zware aardbeving op het eiland Hokkaido.

In deze interactieve geo animatie zie je goed wat er op een helling kan gebeuren als de grond instabiel raakt

Liquefactie
Maar wat is nou die Liquefactie?

Vrij snel na de aardbeving en de tsunami op Sulawesi kwamen er bizarre beelden door via Twitter van huizen, telefoonpalen en schuren waarvan het leek alsof ze door het landschap heen schoven.

Geologen hebben de beelden bekeken en gekoppeld aan satelliet beelden en concludeerden dat we hier te maken hebben met een proces dat we liquefactie (soil liquefaction) noemen.

Het is een proces dat we ook wel bodemvervloeiing noemen. Door de trillingen in de bodem, opgewekt door de aardbeving, wordt zandgrond modderig.  Als een bodem al behoorlijk doorweekt is kan het door de trilling van aardbeving als het ware veranderen in drijfzand. Dit engelse artikel laat het proces aardig zien oa met een tekening

Sommige huizen zijn door de vervloeiing honderden meter verderop terechtgekomen.


Extra bronnen :

Meer over de schade agv Liquefactie op Sulawesi (NOS) >>>

In de beelden van deze tweet zie je hoe Liquefactie rijstvelden heeft vernietigd >>>

Liquefactie in de klas laten zien ? Op de Geoproeven staan suggesties met ook een link naar een wat uitgebreider filmpje van IRIS >>>>>

Je kunt liquefactie vrij eenvoudig nabootsen op het strand .. aldus geoloog Bernd Andeweg >>

sep 29 2018

Tsunami Sulawesi

Vrijdag 28 september deden zich verschillende aardbevingen voor in Indonesië vlak voor de kust van Sulawesi. Daaropvolgend werd een tsunami in gang gezet die de stad Palu en omgeving overspoelde.

 

Na de zwaarste aardbeving met een kracht van 7.5  ontstond de tsunami, De stad Palu kreeg de volle laag , onder andere omdat deze stad in een diepe baai ligt waar het water enorm kon ophopen en zodoende metershoge golven het stadje instroomden. De eerste beelden van de tsunami>>

De Amerikaanse geoloog Erik Klemetti had gisteravond al snel de eerste signalen van de aardbeving en de tsunami opgepikt. Hier rechts zijn melding op twitter en de verwijzing naar zijn blog op Discover Magazine.

Of nu de tsunami direct veroorzaakt is door de aardbeving is men het nog niet over eens. Het zou ook kunnen dat de aarbeving een landslide op de oceaanbodem heeft veroorzaakt  met de tsunami als gevolg . Zie dit bericht >>

Wat de oorzaak ook is, er zijn inmiddels honderden slachtoffers : Nu.nl>>>>

Nieuws & updates

30 sept: Wat ging er mis met het tsunami waarschuwings systeem ? >>>

30 sept: De ramp op Sulawesi in beeld (NRC) >>>>>

1 okt: Meer doden dan verwacht en het rampgebied is groter dan gedacht >>>

2 okt: Er komen steeds meer satellietbeelden die de kracht van de aardbeving en de gevolgen laten zien >>>

En ook beelden die bewoners hebben gemaakt tijdens het natuurgeweld >>>

Officieel dodental op Sulawesi opgelopen tot meer dan  1200 >>>>>>

3 okt: Mogelijk is het effect van de aardbeving in het kustgebied versterkt als gevolg van de drassige bodem. (Meer daarover>>> ) Door de trilling van de aardbeving zal Liquefactie opgetreden zijn en zakken gebouwen vrij makkelijk weg of vallen om.  (Liquefactie op de Geoproeven >>)

Extra bronnen :

Kennislink over tsunami’s >>>

Het ontstaan van een tsunami in een geoanimatie >>>

Langs de Ring of Fire >>>

Interactieve platentectoniek kaart van de wereld >>>>

De platentectoniek van Indonesië in een kaartje >>>

De Fysische Geografie van Indonesie uitgelegd in een videoles >>>>

De platentectoniek van Indonesie uitgelegd in een videoles >>>>>

Aardbeving veroorzaakt onderzeese landslide die tsunami in gang zet >>>

Methode Humboldt met bronnen en werkblad over de Tsunami >>>


Een werkblad bij dit onderwerp >>>>>