Aardbeving gevaar Istanboel

Elke 10 minuten vindt er wel ergens op aarde een kleine of grote aardbeving plaats.Turkije is zo’n aardbevingen gevoelig gebied en is de afgelopen jaren meerdere malen getroffen door zeer zware aardbevingen waarbij een groot aantal slachtoffers viel.

1024px-EQ_storm_Turkey

 

turkije Eén van de laatste grote aardbevingen in Turkije waren in in 1999 en 2003 toen het oosten van het land werd opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Echter in 2010 en 2011 werden ook het westen van het land geraakt door aardbevingen.

Deskundigen vrezen dat er voor de kust van de Turkse stad Istanbul een aardbeving kan ontstaan. Ze zijn ongerust omdat het op een deel van een breuklijn in de zeebodem verdacht rustig is. Normaal staat er spanning op de breuklijn tussen de aardschollen, maar nu is het ineens stil.

Een aardbeving in Istanboel zou wel eens heel veel schade en slachtoffers kunnen veroorzaken door de hoge bevolkingsdichtheid van de stad en bovendien is met het bouwen van huizen , flats etc nooit rekening gehouden met aardbevingen.Istanboel staat heeft dat betreft de twijfelachtige eer om in een top tien te staan van steden die hard geraakt zullen worden bij een aardbeving, Naar de top 10 >>> 

Meer in het Trouw >>>

Engels artikel over aardbevingsdreiging in Istanbul >>

Reacties zijn gesloten.