Amsterdamse kademuur stort in…. een Sinkhole ?

In Amsterdam zakte deze week een kademuur met stoep van een gracht in de binnenstad weg het water in. In een mum van tijd verdween de kade met veel geraas het water in.

Ingestorte kademuur aan de Amsterdamse Grimburgwal. Foto Amsterdam.nl

Wethouder Sharon Dijksma (verkeer en vervoer) was vrij snel ter plekke om toelichting te geven op wat er was gebeurt. Vermoedelijk is de verzakking veroorzaakt door een Sinkhole.

We zien deze van oorsprong geografische term tegenwoordig wel vaker gebruikt worden

Maar wat is dat nou precies zo’n sinkhole ? Op de Geobronnen vind je een korte uitleg over het verschijnsel, overzichtje van verschillende typen sinkholes en wat linkjes naar achtergrond bronnen.Ā  Op de Geobronnen >>>

Of dit nu een man made sinkhole is (zoals in 2015 in Brabant) dat is moeilijk te zeggen. Aangezien de kademuur over een lang stuk in het water is weggegleden lijkt het niet waarschijnlijk dat er in de loop der tijd onder de bovenlaag (stoep) een gat is ontstaan en dat het dak is ingestort. Dus mij lijkt een Sinkhole niet waarschijnlijk. Je zou toch meer denken aan een aardverschuiving / landslide . Dus solifluctie zoals in dit voorbeeld uit Japan => Op de Geobronnen >> Maar ook bij dit soort processen zakt de bodem niet zomaar weg en moet er iets in de ondergrond aan de hand zijn Dus bijvoorbeeld instabiel qua samenstelling / verzadigd en een wrakkige kademuur.

 


Hoe is de situatie nu… een paar maanden later ?

 

Reacties zijn gesloten.