Bestorming Spaanse exclave Melilla 2022

Afgelopen week probeerden 1500  jonge mannen in Noord Marokko de grens met de Spaanse exclave Melilla in over te komen. Van de 500 die de hekken uiteindelijk echt bestormden haalden 130 de overkant van de grens

media_l_2752908Zeker 23 mensen kwamen bij Melilla om het leven tijdens een poging om de Spaanse exclave te bereiken door de grenshekken over te klimmen.

Afrikanen, ditmaal vooral uit Soedan maar ook steeds vaker Syriërs weten de korte landsgrens met Europa in Afrika te vinden. Het ‘doorgangscentrum’ aan de Spaanse kant zit overvol.

Het is een merkwaardige situatie in de twee plaatsen Melilla en Ceuta. Deze twee plaatsen in Noord Marokko zijn al heel lang Spaans bezit. Tegen de zin van Marokko, dat wel. Maar wel dus stukjes Spanje in Marokko.

Kom je na een lange tocht door de Sahara in één van die twee terecht dan sta je in feite op Spaans grond gebied en dus in Europa en mag je niet zomaar teruggestuurd worden. Al sinds 2005 weten Afrikaanse vluchtelingen van deze route. En alhoewel de bewaking steeds strenger wordt en de hekken steeds  hoger blijven vluchtelingen uit allerlei delen van Afrika maar komen om de oversteek te wagen. Zelfs via zee, waarbij bootjes worden ingezet vanuit elders in Marokko die dan langs de kust koers zetten naar de enclaves.

De Routes
Om Europa binnen te komen benutten migranten en vluchtelingen verschillende routes en mogelijkheden.

Het kaartje hiernaast laat goed zien wat de afgelopen 20 jaar de meest favoriete routes waren.

De route via de Canarische eilanden en via de Spaanse exclaves wordt vooral benut door migranten uit Senegal, Mauritanië en Soedan die door de arme en werkloosheid in hun eigen land op zoek zijn naar een beter bestaan

[] Op de Geobronnen wat uitgebreider over de verschillende migratie routes naar Europa >>>

[] Op de Geobronnen over de lange tocht dwars door de Sahara >>>


NRC over de bestorming en over de migranten >>>


 

Reacties zijn gesloten.