Bosbranden Amazone

Over de hele wereld zien we regelmatig grote bosbranden. De afgelopen maanden waren het vooral de bossen en de toendra rond de Poolcirkel die schaden opliepen. Maar nu zien we ook weer dat Tropische gebieden  getroffen worden. In het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte. Tot nu toe zijn ruim 72 duizend branden geteld

firemap.2014311-2014320.2048x1024small

Bosbranden over de hele wereld in de afgelopen maand [ bron >>> ]


Volgens officiële instanties is het aantal branden vanaf het begin dit jaar 83 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Op satellietbeelden is te zien dat sinds vorige week donderdag 9.500 nieuwe bosbranden zijn ontstaan in Brazilië.

Maar waarom zoveel bosbranden ?
Kleine boeren hebben in Brazilië  de gewoonte om rondom hun dorp stukken grond plat te branden om het op die manier vruchtbaar te maken. Dit type landbouw die ze in Indonesië Ladangbouw noemen en elders shifting Cultivation of Slash and Burn bestaat al eeuwen .

Maar door de bevolkingsgroei is het aantal bosbranden afgelopen 30 jaar enorm toegenomen. En bovendien vermoed men dat grote landbouw “multinationals” deze methode ook toepassen op de grond die ze geschikt maken voor akkerbouw of Veeteelt. President Bolsonaro van Brazilie heeft goedkeuring gegeven om meer stukken van het regenwoud in gebruik te nemen. Grote bedrijven maken gebruik van deze gelegenheid.

Extra bronnen :
Over de toenemende hoeveelheid bosbranden >>
Waar zijn de bosbranden momenteel? Een interactieve kaart >>>
De natuurbranden in het gebied rond de poolcirkel deze zomer. Geobronnen >>>

Reacties zijn gesloten.