In Duitsland wordt hard gewerkt om oude fossiele brandstoffen te vervangen door groene energie. Er komen steeds meer windmolen parken en het is bijvoorbeeld voor boeren interessanter om zonnepanelen op de stallen te hebben dan koeien in de stallen.
Maar toch minder bekend is dat Duitsland ook nog een goed aantal Bruinkool mijnen heeft. En dat zelf de energiemaatschappij RWE een nieuwe bruinkoolmijn wil openen . Het gaat om een mijn bij het Duitse plaatsje Lützerath in Noordrijn-Westfalen. Ver van mij bed show zul je denken…. maar nee deze mijn komt op amper dertig kilometer over de grens bij Roermond. [ NOS >>> ]
Bruinkool is een net als steenkool een fossiele brandstof en heeft de zelfde oorsprong (moerassen in het Carboon) maar heeft onder veel minder dikke lagen gelegen waardoor het minder hard is en daardoor een iets minder krachtige brandstof dan Steenkool. Maar wat nu het grootste pijnpunt is is dat Bruinkool niet uit diepe mijnen wordt gedolven maar bij wijze van spreken zo van het oppervlak in het landschap kan worden opgegraven. Na het wegschrapen van een bovenlaag kan de Bruinkool moeiteloos worden opgegraven. Soms ligt de Bruinkool op slechts 20 meter diep. We noemen deze vorm van mijnbouw dan ook “Dagbouw”. Want je hoeft geen schachten te graven van kilometers diep (zoals vaak bij Steenkool) om bij de delfstof te komen. Het grote nadeel van de Bruinkoolwinning is dat erna dus enorme gaten in het landschap achterblijven. De Garzweiler groeve is daar een mooi voorbeeld van en omvat bijna 50km2.
Ik heb tijdens mijn studie (30 jaar terug ;) op een Geografen excursie aan zo’n Bruinkoolgat gestaan en dacht echt dat die winning nu wel was opgehouden…. niet dus !
Het is zelf zo dat de Duitse overheid nieuwe gebieden heeft aangewezen om weer Bruinkool te gaan winnen. Bijvoorbeeld in het toch al zo drukke Ruhrgebied, tussen Keulen en Aken.
Meer bronnen en achtergronden
Onlangs was er een demonstratie in Duitsland >>>>
Het RD over de Bruiknoolwinning in Duitsland >>>
Deze Dronebeelden laten mooi de omvang zien van de Bruinkoolgaten>>>>>
Van Veen, naar Bruinkool naar Steenkool >>>>
Hoe ziet dit gebied eruit ? Vlieg over het Garzweiler Bruinkool gebied (Garzweiler I en II, de af te breken dorpen en de centrales van Frimmersdorf en Neurath) met de Microsoft Flight Simulator (MyFlyingAtlas) . Flight Sim Garzweiler >>>
Pingback: Lützerath moet plaats maken voor Bruinkoolmijn | De Geobronnen