De Friese stad Bolsward wil in de toekomst de hele stad verwarmen met rest-warmte uit een vulkaan. Dat klinkt wat merkwaardig maar op 3 kilometer diepte onder de Waddenzee ligt de Zuidwalvulkaan. Hoe zou dat in zijn werk gaan ?
We zien steeds meer dat we energie (warm water) uit bijvoorbeeld datacentra hergebruiken voor de verwarming van zwembaden of hele woonblokken en ook pompen we water uit diepere aardlagen op. Een enkele aardwarmtepomp kan zelfs al geïnstalleerd worden voor een eengezinswoning.
De stichting ontwikkeling geothermie Friesland (Stogef, een inwonersinitiatief) in Bolsward wil het veel grote aanpakken want ze hebben uitgezocht dat de miljoenen jaren oude Zuid Wal vulkaan onder de Waddenzee voldoende warmte kan bieden voor de hele stad Bolsward. Rond de vulkaan is het 200*C . Met een buis wordt water naar 2 km diepte gepompt en het water zou na oppompen (in een 2e buis) gebruikt kunnen worden voor heel Bolsward. Na gebruik wordt het water weer teruggepompt. [ Stogef licht hier de techniek toe >>>] |
|
De vraag blijft: hoe kan een vulkaan op een paar kilometer diepte die miljoenen jaren geleden al is uitgedooft nog warmte geven ? Ik legde het Douwe van Hinsbergen voor die het weer doorspeelde aan Manuel Sintubin
Hmmm … ter hoogte van de “vulkaan” is geothermische gradient ~45°C/km, nu niet wereldschokkend. Vermoedelijk geen restwarmte van vulkaan maar gewoon hogere thermische conductiviteit van vulkaangesteente … ik denk niet dat “de vulkaan nog warmte uitstraalt”
— Manuel Sintubin 🌎⛏️💚🇺🇦🇪🇺 (@ManuelSintubin) July 21, 2023