Google komt naar Groningen

701715Internetgigant Google kondigde afgelopen week de bouw aan van een nieuw datacenter in de Groningse Eemshaven waarvoor het bedrijf 600 miljoen euro investeert. Het datacenter moet in 2017 af zijn en zal de komende jaren meer dan duizend banen opleveren, waarvan 150 langetermijnbanen.

De komst van Google is onder strikte geheimhouding voorbereid. In sneltreinvaart zijn alle procedures doorlopen. Afgelopen juli publiceerde de provincie Groningen een vergunning die was verstrekt aan het Engelse ingenieursbureau Deerns Ltd UK, dat is ingeschakeld door Google, blijkt nu.

Bij de keuze voor Groningen spelen verschillende  Vestigingsplaats factoren een heel duidelijke rol . We zetten de zaken even op een rijtje.

Wat gaat er precies komen?
Op een oppervlak van veertig hectare worden tienduizenden internet servers geplaatst.  Het nieuwe datacentrum gaat jaarlijks 1.842 gigawattuur verbruiken, wat vooral opgaat aan koeling. Dat is omgerekend ongeveer net zoveel als het stroomgebruik van de huishoudens van Groningen en Drenthe bij elkaar

Waarom precies de Eemshaven in Groningen ?

  • De energievoorziening. In de Eemshaven staan meerdere energiecentrales, en een goede energievoorziening is belangrijk voor een datacenter. Drie energiecentrales in de Eemshaven en een van de grootste windmolenparken van Nederland staan garant voor de stroom die nodig is.
  • Daarnaast  heeft de aantrekkelijke grondprijs een zeer belangrijke rol gespeeld Google.
  • Volgens een woordvoerder van Google heeft Nederland een zeer geschikt klimaat als het gaat om de koeling die nodig is van de Datacenters. Het blijkt dat de koeling van het center in Groningen minder energie vereist dan op veel plekken elders in de wereld gezien het zeeklimaat in ons land.
  • Doorslaggevend voor de keuze waren de beschikbare glasvezelkabels. Nederland ligt op een wereldwijd internetknooppunt. Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland.
  • Voor Amerikaanse bedrijven speelt ook mee dat de locatie boven NAP ligt.
  • En ook niet onbelangrijk is het feit dat de Eemshaven aangesloten is op het zogenaamde Norned. Dat is electriciteit netwerk tussen Noorwegen en Nederland (zie het kaartje hieronder)

230914eco_eemshavengis

De nieuwe locatie van Google in de Eemshaven & Kabels in de Noordzee [ Bron NRC]

Waarom zijn zowel Groningen als de minister blij?

  • De komst zal een een enorme werkgelegenheid opleveren. Bij de bouw zullen duizenden mensen betrokken zijn, daarna zo’n 150 lange termijn arbeidsplaatsen.
  • Maar de minister en de Provincie verwachten natuurlijk ook een enorm  veel indirecte werkgelegenheid in de vorm van aanleverende diensten (onderhoud, catering etc)
  • Bovendien verwacht men dat er op de aanwezigheid van Google andere bedrijven afkomen , het zogenaamde Multiplier effect

Meer over de vestigingsplaats factoren >>>

Reacties zijn gesloten.