Het KNAG op expeditie

jan_mayen_(c)_erwin_vermeulenEen groep Nederlandse wetenschappers en mariniers vertrekt deze week naar het afgelegen vulkaaneiland Jan Mayen in de Noordelijke Jan_Mayen_ringedIJszee.De groep wetenschappers bestaat uit mensen van TNO, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). De wetenschappers gaan archeologisch en biologisch onderzoek doen.

Het eiland ligt 600 km noordoostelijk van IJsland tussen Groenland en het noorden van Noorwegen (71°N / 8°W). Het is 373 km² groot, 54 kilometer lang en 2,5 tot 15 kilometer breed. Jan Mayen ligt ingesloten tussen twee zeeën. In het noordwesten is dit de Groenlandzee en in het zuidoosten de Noorse Zee.

Het eiland wordt bewoond door personeel van een navigatiestation (Loran-C = Long Range Navigation) en van een weerstation. Er staan een paar hutten van wetenschappers die er enige weken of maanden achtereen verblijven.

Het eiland Jan Mayen is 400 jaar geleden (her)ontdekt door Jan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Het eiland herbergt nog resten van de 17de eeuwse Nederlandse walvisvaart.

Nu over deze expeditie >>>

Radio 1 over deze expeditie >>>>

Volg de facebookpagina van het KNAG >>

KNAG op Twitter >>>

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.