Brussel, Berlijn, Milaan en Parijs na de Lock down

Horeca, scholen, bedrijven willen zo snel mogelijk weer aan de slag. Grootstedelijke gebieden hebben de gelegenheid juist aangegrepen om de samenleving te heroverwegen als de lockdown wordt opgeheven. Brussel, Berlijn, Milaan en Parijs nemen maatregelen. Daarbij moet de fiets een serieus alternatief worden voor auto of metro. Maar daar zijn wel voorzieningen voor nodig. En een paar maal per jaar autoloze zondag en vrij fietsen met de Velib op de Avenue des Champs Elysees (hoe leuk dan ook ;) is niet voldoende.

Regelmatig wordt de binnenstad rondom de Champs Elysees in Parijs afgesloten voor auto’s en hebben fietsers en wandelaars vrij baan => Paris sans Voiture !

Milaan
Het coronavirus dwingt ons om anders te kijken naar onze stad, zegt de Milanese wethouder van mobiliteit Marco Granelli. „We willen de economie weer aan de praat krijgen, maar we moeten dat op een andere basis doen dan tevoren.” Een essentieel onderdeel daarvan is een ambitieus plan om de Milanezen massaal op de fiets te krijgen. [NRC]  Milaan bouwt dus nu aan fietspaden

Parijs
Al een aantal jaar werkt de Parijse gemeentebestuur aan meer en betere fietspaden. De eerste fietspaden waren vaak leuke fietstochtjes door door groene gedeeltes van Parijs. Maar het plan is om in 2024 iedere straat in de stad Fietsvriendelijk te krijgen ( Forbes artikel >>>)

De Burgemeester van Parijs Ann Hidalgo komt al jaren op de fiets naar haar werk.

De Coronacrisis heeft er toe geleid dat Parijs  een serieuze stap verder wil zetten. Zo wordt er in de stad gewerkt aan fietspaden die echt een goed alternatief zijn voor de metro. Het  fietspad tussen Concorde en Bastille , parallel met de beroemde Metrolijn 1 moet een serieuze hoofd fiets-as worden in de stad (Op Twitter >>) .

Afgelopen jaar werd er al gewerkt aan fietsenstallingen (Parijsonline nieuws >>>) .

Om de Parijzenaars tegemoet te komen wil de Burgemeester Anne Hidalgo nu voordat de Lock down wordt opgeheven de Parijzenaars al de gelegenheid geven een fiets te kopen . En dus mogen fietsenmakers /fietswinkels eerder open dan 11 mei.

Update 14 mei 2020: Parijs heeft er 50 km fietspad bij. Twitter >>>

In Europa gaat men na Corona op de fiets door de stad.  NRC.nl >>>

Reacties zijn gesloten.