Minder slachtoffers rampen door mobieltjes

Bron: rodekruis.nl

Bron: rodekruis.nl

Gisteren publiceerde het Rode Kruis het World Disaster Report over 2012. Grote verschillen tussen de werelddelen als je kijkt naar persoonlijke en materiële schade.

Belangrijke conclusie uit het rapport: Er vallen minder slachtoffers per ramp, omdat de bevolking in rampgebieden beter op de hoogte is van dreigingen. Het gebruik van mobieltjes met SMS-functie en mobiel internet dragen daaraan bij, ook, of: juist in het meest door rampen getroffen werelddeel: Azië.

Penetratiegraad mobiele telefonie per 100 inwoners per land. Bron: indexmundi.com

Penetratiegraad mobiele telefonie per 100 inwoners per land. Bron: indexmundi.com

Hoe veilig zijn we dan in Europa en Nederland? Waar komt gevaar vandaan? En zijn wij eigenlijk wel mobiel bereikbaar als het er op aankomt?

 

In vergelijking met Aziatische landen, ligt het aantal mobiele telefoons per 100 inwoners in Nederland (116 /100 inw, 2012) tussen Azerbeidjzan (121) en Brunei(110), en ruim boven India (64) en China (exclusief Hong Kong en Macau, 74).

Nederland van Boven bracht gevaren die in Nederland aan de orde kunnen zijn, prachtig in beeld. Ook is het gebruik van mobiele telefoons in Nederland prachtig in beeld gebracht (uitzending 24 uur Nederland, vanaf minuut 1:15). Een zelfde beeld is opgenomen in de gloednieuwe atlas-uitgave, waar Jelle Brandt Corstius zo enthousiast over was, in De Wereld Draait Door. Zie de links hieronder.

En laat het enthousiasme aan de hand van kaartbeelden en een rampenrapport met een positieve boodschap dan maar even de boventoon voeren over mislukkende SMS-akties of falende ramp-communicatiesystemen (C2000).

Bronnen: 

Azië het meest getroffen door rampen in 2012 >>>>

MobileUseInDisasterScenario

Bron: blog.3g4g.co.uk

World Disaster Report, Red Cross >>>>>

Interactieve kaart Penetratie mobiele telefoon, IndexMundi >>>>>

Waar is het gevaar?, Nederland van Boven, video >>>>

24 uur Nederland, Nederland van Boven, video >>>>

Jelle Brandt Corstius over atlas, DWDD >>>>

Eerdere bericht Geobronnen over meevallend slachtofferaantal orkaan India >>>>

 

 

Reacties zijn gesloten.