Ook bosbranden in Indonesië

De bosbranden in Brazilië lijken nu wat getemperd door de regen van afgelopen week. Maar ook het Tropisch Regenwoud in andere wereld delen hebben te maken met stevige bosbranden  Kijken we bijvoorbeeld terug naar de afgelopen 12 jaar dan zien we dat Indonesië jaarlijks getroffen wordt door meer dan 12.000 bosbranden

firemap.2014311-2014320.2048x1024small

Bosbranden over de hele wereld in de afgelopen maand [ bron >>>  ]

In de afgelopen jaren waren de bosbranden op Sumatra in bepaalde periodes zo ernstig dat het nabijgelegen Singapore te maken kreeg met ernstige luchtvervuiling!

Zie Geobronnen 2015 >>

Maar we nemen nu even het Indonesische eiland Kalimantan verder onder de loep. Nasa satelliet beelden van de afgelopen maand tonen juist op dit eiland enorm veel bosbranden en een enorme piek in de CO2 uitstoot in het gebied.

Kalimantan ligt tegen Maleisië aan en zal veel last ondervinden van de rook van het nabijgelegen gebied

 

 

 

 

Maar waarom zoveel bosbranden ?
Kleine boeren hebben in Indonesië de gewoonte om rondom hun dorp stukken grond plat te branden om het op die manier vruchtbaar te maken. Deze Ladangbouw (In het Engels slash and burn) bestaat al eeuwen .

Maar door de bevolkingsgroei is het aantal bosbranden afgelopen 30 jaar enorm toegenomen. En bovendien vermoed men dat grote landbouw “multinationals” deze methode ook toepassen op de grond die ze geschikt maken voor Palmolieplantages.

Over de toenemende hoeveelheid bosbranden >>
Waar zijn de bosbranden momenteel? Een interactieve kaart >>>
Over de rol van Palmolieplantages >>>

Reacties zijn gesloten.