Santorini

SantorinivanbovenOp zo’n 100 km ten noorden van Kreta in de Egeïsche zee ligt het prachtige eiland Santorini. Ook wel Thera genoemd.

Een tochtje over dit eiland levert spectaculaire plaatjes want de witte huisjes op het eiland steken mooi af tegen het zwarte gesteente van de rotsen. Bovendien heeft het eiland een bijzondere vorm . Het is namelijk een boog waarvan de binnenkant steile wanden heeft en de buitenkant loopt flauw af

De binnenkant van de kraterwand waar nu de haven van Santorini ligt en bovenop met de witte huisjes het stadje Thira (Foto 1988)

Het is een vulkanisch eiland althans…………… wat daar van over is. Want in 1570 voor Christus explodeerde de 3 km hoge vulkaan en slechts wat resten bleven over.En nu nog ruim 3000 jaar later is de vulkaan of eigen het vulkanisch complex waar Santorini uit bestaat nog steeds actief. Zo zijn er In het midden van de Caldera  gedurende de 19e en 20ste eeuw nog twee nieuwe eilandjes ontstaan (zie foto)

En op de doorsnede hieronder zie je dat niet ver van Santorini een tweede krater ligt, Kolumbo . De onderwatervulkaan Kolumbo, is een van de 16 vulkanen in het Thira gebied. In 1650 kwam deze vulkaan min of meer boven water. Voor de uitbarsting van 1650 was deze vulkaan geheel onbekend, hij lag immers onder water. Wetenschappers hebben onlangs geconstateerd dat deze krater nog actief is met een bijzonder verschijnsel dat men hydrothermal vent noemt, ofterwijl een onderwater gijser.

. Zie verder dit engelstalige artikel >>>

santorinikratercomplex

 

Reacties zijn gesloten.