Over Sinkholes gesproken. Het is naar mijn idee verbazingwekkend dat er niet dagelijks Parijse inwoners in de grond verdwijnen. Want als je het goed bekijkt is de ondergrond van Parijs één grote gatenkaas.
Algemeen bekend zijn natuurlijk de buizen van de Parijse metro, maar er is nog een twee metronet die de regio met de stad verbindt . En de buizen van deze RER lijnen liggen nog wat dieper de grond in. De hoeveelheid lijnen kun je mooi zien op de kaart van de RATP >>>. Terwijl het meest aan de oppervlak ligt het immense riool stelsel. Maar er is nog een gangenstel. Dat slechts bij weinige bekend is en een omvang heeft van ruim 250 kilometer dat vooral te vinden is aan de zuid kant van de stad.
Eerst even wat over de Geologie van het gebied
Het bekken van Parijs strekt zich honderden kilometers uit in de ruime omgeving van Parijs. Hoewel dit bekken is opgevuld met sedimentpakketten uit het Trias, Jura, Krijt, Paleogeen en Neogeen, is het vooral bekend om zijn Eocene afzettingen, die ontsloten zijn in een groot deel van het bekken. Onmiddellijk bovenop het Krijt ligt hier het midden Lutétien (Eoceen), rond 40 miljoen jaar oud. Het Lutetiaan/Lutetien is vernoemd naar Lutetia, de Latijnse naam voor de stad Parijs. Dat bekken werd tijdens mariene periodes regelmatig gevuld met klei en vooral kalksteen en mergel. Zowel in het noordelijke deel van de stad als het zuidelijke deel van de stad vinden we kalksteen. De Butte van Montmartre stamt uit dezelfde periode maar bestaat vooral uit gips. De gipswinning op Montmartre is al eeuwen oud , en Place Blanche waar het gips verzamelt werd aan de voet van La Butte is een duidelijke verwijzing naar de gipswinning.
De Romeinen vestigden zich eerst op de eilanden midden in de Seine: Ile Saint Louis en Ile de la cité. Maar deden hun uitbreidingen vooral naar het zuiden van de stad (waar nu Quartier Latin is) vanwege het voorkomen van de kalksteen. Zij hebben de eerste gaten en gangen geslagen op zoek naar Kalksteen voor hun badhuizen en tempels. Musee de Cluny en de Arena geven een mooi inkijkje in het Lutetia van de Romeinen In de loop der eeuwen breidden de groeves en gangenstelsel zich ongebreideld uit.
Zo werd ook een deel in de 17e en 18e eeuw gebruikt om de resten van duizenden skeletten te bergen uit geruimde begraafplaatsen. Dit deel van de gangenstelsels worden nu de Catacombes genoemd..
En tenslotte in de 20ste eeuw was een groot deel van het stelsel in WO II domein van het Franse verzet.
Nadat in de 18e eeuw op verschillende plekken de grond instortten waarbij gebouwen geheel verdwenen (sinkholes!) werd een dienst in het leven geroepen die het enorme gangenstelsel in kaart heeft gebracht en tot op vandaag het stelsel onderhoud. Van het gangenstelsel zijn daardoor betrouwbare kaarten in omloop. Het gangenstelsel is niet toegankelijk voor publiek maar al sinds tientallen jaren zijn de carrières domein van een Parijse ondergrondse subcultuur. De Cataphiles zijn heer en meester in de ondergrondse domeinen. Hun website >>>>>
Hier een vrij gedetailleerde plattegrond van een groot deel van het ondergrondse gangenstelsel van Parijs >>>>
Officieel is slechts een paar honderd meter officieel te bezoeken en dat zijn de Catacombes aan de Place Denfert Rocherau. Zo tussen 2015 en 2020 waren de Catacomben vaker dicht dan open . Of er was een brandje geweest, of een overstroming of de mechanische ventilatie was stuk. Continue wat aan de hand! Inmiddels zijn de problemen aangepakt. Meer info en tickets op de Catacombes website |>>>>
[bron : Parijsonline / parijsmagazine ]