Als je door Parijs wandelt dan kan het zijn dat er plots water uit de stoepputten komt en langs de stoepranden wegstroomt. Vaak zie je zelfs een opgerold tapijtje om richting te geven aan de waterstroom
De put in de stoep waar het water uit de stoep komt is een een bouches de lavage. Het water komt uit een van de rivieren/kanalen rond Parijs en gaat door een apart buizensysteem onder de stad door om uiteindelijk gebruikt te worden voor het schoonmaken van straten. Ook parken en plantsoenen worden hiermee van water voorzien als dat nodig is. Dit systeem, 1700 km lang, is apart van het drinkwatersysteem, dus dit is Eau Non Potable ! Het water stroomt van hoog naar laag door de stad en wordt afgevoerd via de Seine (laagste punt). Eén van de bronnen is Canal de l’Ourcq in het noorden van de stad en het water en wordt verdeeld via verschillende reservoirs. Het drinkwatersysteem van Parijs is afgescheiden van het waterleiding netwerk om de stad schoon te houden en. Het drinkwater wordt gereinigd en het netwerk heeft een veel hogere druk. De twee waterleiding systemen zijn beiden ontworpen en uitgevoerd tijdens de Haussmann stadsplanning in de 19e eeuw. De architect van het dubbele watersysteem was Eugène Belgrand.
Overigens zijn de 1200 drinkwater fonteinen in de stad allemaal aangesloten op het drinkwaternet en dus Eau Potable. Ook die prachtige 19e eeuwse Wallacefonteinen. Nooit gezien?. Als je het eenmaal weet zie je zo overal in Parijs. Op de website van Paris.fr is een overzicht van alle drinkfonteinen in de stad waarvan zelfs een aantal eau petillante geven (bruiswater dus…. o.a bij les Halles op de Rue Berger ;)
Eau potable et eau non potable à Paris. Paris.fr >>>
Eau potable & Fontaines in kaart >>>>
Op Parijsmagazine over de Wallace fonteinen >>>
Pingback: Het Parijs van Haussmann | De Geobronnen