Hercules zorgt voor flinke overlast in VS

Northeastern US BlizzardEen groot deel van het noordoosten van de Verenigde Staten heeft te kampen met sneeuw en ijskoude wind. Scholen en overheidskantoren zijn in veel steden gesloten en meer dan 2300 vluchten zijn geannuleerd. In delen van de staat New York en bij Boston in Massachusetts viel 45 tot 60 centimeter sneeuw. Er werden windstoten tot 72 kilometer per uur gemeten.

Door de sneeuwstorm Hercules is het ook nog eens extreem koud in de VS met temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder het vriespunt. In de staat Massachusetts mogen mensen eerder naar huis en wordt ze afgeraden om lang buiten te zijn. “Deze temperaturen zijn erg, erg gevaarlijk”, zei de gouverneur van de staat Deval Patrick.

Niet alleen in de VS maar ook in Canada ligt de temperatuur extreem laag. In onder meer Montreal werd 26 graden onder nul gemeten. In Quebec was het donderdag nog kouder met -46 graden.

sneeuw1

Onderstaande kaart laat zien hoe koud het was in de VS op 7 januari

148328

fahrenheitcelsiusVoor de duidelijkheid. Op deze kaart worden de temperaturen in Fahrenheit weergegeven. Nul graden Fahrenheit is -15 Celsius . De -25 op de kaart is -35 Celsius.

Wat is nu de oorzaak voor deze extreme kou + sneeuw in de VS ?  Het verschijnsel heet een polar vortex. Dat is een cycloon in de buurt van de Noordpool. Het positieve voor ons: het zorgt momenteel voor uitzonderlijk warm weer. In de VS staan ze minder te juichen. Daar zorgt het natuurverschijnsel juist voor extreme kou tot wel 35 graden onder nul..  The Independent legt uit >>>

Reacties zijn gesloten.