Keystone XL oliepijpleiding van de baan ?

In de VS wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe Oliepijpleiding. De zogenaamde Keystone XL oliepijpleiding

2614307

Grootschalige teerzandwinning bij Fort McMurray in Canada. De teerzand zou van hieruit via de omstreden Keystone XL-pijpleiding naar de Amerikaanse Golfkust worden vervoerd. © The Washington Post/Getty Images

Volgens de plannen zal die lopen van het Canadese Alberta naar de Amerikaanse staat Nebraska. Daar moet keystone_pipelinezij worden aangesloten op bestaande pijpleidingen naar Texas en de Golf van Mexico.

Echter een wet die de aanleg mogelijk moet maken van een omstreden oliepijpleiding in Amerika heeft het niet gehaald in de Senaat. Het voorstel kwam één stem tekort om te worden aangenomen.

Mogelijk heeft dit te maken met acties van de milieu beweging. Keystone XL is namelijk bedoeld om teerzand uit Alberta te vervoeren. Nog nauwelijks aangelegd en de pijplijn is al omstreden. De olie die daaruit wordt gewonnen is namelijk vervuilender dan gewone olie. Het zou 17 procent meer koolstofdioxide produceren, een broeikasgas. Dat is een van de redenen dat de milieubeweging tegen de pijpleiding ageert.

Lees verder op de site van de Volkskrant >>>

Reacties zijn gesloten.