Overstromingen in India

india-overstromingBijna 300 mensen in India en Pakistan zijn om het leven gekomen door overstromingen na hevige regenval. In de Pakistaanse regio’s Kashmir en Punjab zijn zeker 110 mensen omgekomen. In het Indiase Kashmir zijn ongeveer 160 doden te betreuren, meldde de BBC vandaag.

Helemaal onverwacht komen die buien niet. Ieder jaar hebben grote delen van India en Pakistan in de maanden juni t/m september last van stevige regens. Kortom in India heeft te maken met de Moesson ! Maar dit jaar is het heel extreem!

 

530px-India_southwest_summer_monsoon_onset_map-fr.svgWat is een Moesson en hoe ontstaat die? De zon komt deze maanden steeds meer op het Noordelijk halfrond te staan (zomer !), de ITCZ schuift van de evenaar naar het Noorden, en zuidwesten wind brengt enorm vochtige lucht richting India.

Een BBC verslaggever legt haarfijn uit hoe de moesson ontstaat en wat we komende weken kunnen verwachten >>>

Bekijk de ITCZ animatie . Verplaats het schuifje van januari naar juni en je ziet dat de neerslag die gekoppelld is aan de ITCZ in die maanden boven India komt te hangen >>>

Aardrijkskunde docent Machael van Vlaanderen legt in filmpje  een you tube filmpje uit hoe de moesson staat. Wel het Basisboek van de Geo erbij ;-) Het filmpje >>

Ook het you tube filmpje van Martin Bakker is helder >>

Weboefeningen met de ITCZ animatie >>>>

En tenslotte: De moesson is van groot belang voor de 235 miljoen boeren in India >>>>

 

Reacties zijn gesloten.