Op 5 December raasde er een forse storm over Nederland.
Overdag ontstond er veel schade op het land, treinen werden stilgelegd vanaf 14uur, vooral het westen en Noorden hadden veel last. Op Vlieland, Texel en Hoek van Holland was zelfs een zeer zware storm (windkracht 10) gemeten. De hardste windstoot, van 137 kilometer per uur, werd volgens de dienst gemeten bij Stavoren in Friesland.
Alhoewel de storm tegen de avond was geminderd werd het toe pas echt spannend aan onze kust.
Het waterpeil langs de Zeeuwse dijken bijvoorbeeld is in de nacht van donderdag op vrijdag gestegen tot 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau in Zeeland sinds het rampjaar 1953. Iets na middernacht besloot Rijkswaterstaat dat alle 62 schuiven in de Oosterscheldekering gesloten moesten worden. ”We hebben de knop om 22.52 uur ingedrukt. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de kering volledig gesloten is”, meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De zeewering sloot in 2007 voor het laatst vanwege een storm.
Maar ook aan de rest van de kust ontstonden gevaarlijke situaties . Een groot deel van de haven van het Groningse Lauwersoog staat door de storm onder water. Wetterskip Fryslân liet weten dat de dijkbewaking aan de Friese Waddenzeekust de hele nacht door is gegaan. Aan wal en op de eilanden posten enkele tientallen mensen bij de dijken.
De oorzaak dat de hoge waterstand aan de kust pas ’s avonds laat , dus na de storm ontstond heeft te maken met het getij in de Noordzee.
Het was in de nacht van 5 op 6 December vloed. Bovendien niet zomaar vloed. Het was springvloed. Door een bepaalde stand van de maan en de zon was de vloedstand extra hoog.
De vloedstroom, zoals je hier op het kaartje hiernaast kan zien, vult de Noordzee van Noord naar zuid en dan weer langs onze kust naar boven. Door de Noordwester storm werd het water nog eens extra opgestuwd.
De combinatie van het springtij en en de harde wind zorgden dus langs onze kust uiteindelijk voor zeer hoge waterstanden .