Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat

Afgelopen week stond op de website van RTVDrenthe het artikel Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat . Zeker gezien het hoogte verschil vroeg ik mij af hoe dat dan precies in zijn werk ging.

We hebben contact opgenomen met de betrokken waterschappen. En die hebben via hun twitterkanalen uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Volgens de  hydroloog van WDODelta waterschap wordt als eerste bij het Gemaal Stroink in Vollenhove water ingelaten naar het achterland (een schuif wordt daar open gezet) Het IJsselmeer ligt hoger, dus dat gaat goed. Dat is stap 1.

Vervolgens wordt het water door een handjevol gemalen ‘opgepompt’ via Hoogeveense Vaart (HGV) en Drentse Hoofdvaart (DH). We noemen deze gemalen ‘opvoergemalen’.  Een opvoergemaal pompt het water naar een hoger liggend niveau. Deze pompen doen eigenlijk het tegenovergestelde van de poldergemalen, die leeg pompen. Het water stroomt dan zo helemaal door tot aan Emmen, zo’n 20 meter boven de zeespiegel. Het water wordt van daaruit verder ingevoerd het gebied van de waterschappen WDODelta en Vechtstromen  Zo houden ze Drenthe dus nat!

De waterschappen van Drenthe

Het artikel Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat >>>

Waterschap WDODelta op twitter

Waterschap Vechtstromen op twitter

Meer over de aanpak van de droogte op de website van het Waterschap WDODelta >>>>

Een filmpje over het waterschap WDODelta >>>>

Rijkswaterstaat over Droogte in Nederland >>

 

Reacties

Water uit IJsselmeer houdt Drenthe nat — 1 reactie

  1. Pingback: Droogte in Nederland – De Geobronnen