Ongeveer een week lang zat er een containerschip vast in het Suezkanaal. Het 400 meter lange schip met ruim 20.000 containers aan boord lag overdwars, muurvast tussen beide oevers van het kanaal [300 meter] en geen schip kon er meer langs.
In de loop van de week werd de rij wachtende schepen steeds groter. Ruim 300 schepen konden niet verder en verschillende rederijen stuurden hun containerschepen terug om de route rond Afrika te nemen. Inmiddels is de Evergiven losgetrokken door het werk van het Nederlandse bagger en en sleepbedrijf Smit (onderdeel van Boskalis) maar de kwestie laat wel goed zien hoe enorm de wereldhandel door één incident ontwricht kan raken
De VOC route
Voor 1867 voeren zeeschepen vanuit Europa rondom Afrika om in Zuid Oost Azië te komen en weer terug. Dat waren zeilreizen van verschillende maanden. De kaart hieronder laat zien hoe de VOC die route benutte en uitrustte met steunpunten zoals Kaapstad waar de schepen verse voorraden voor de bemanning konden inslaan.
Bouw Suezkanaal
In 1867 openden de Fransen het Suezkanaal waarmee in een keer een kortere verbinding creëerden naar de koloniën. Het Suez kanaal is 193 kilometer lang en verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee waardoor schepen niet meer rond Afrika moeten. Op dit kaartje van de Telegraaf zie je dat de scheepsroute van Rotterdam naar Shanghai door het Suezkanaal 5000 kilometer korter is dan de route rond Afrika. En dat is met een groot containerschip twee weken minder varen.
Sinds 1957 is het kanaal in Egyptische handen. Echter een Noors bedrijf regelt en coördineert alle scheepvaart en veel onderhoudswerkzaamheden zoals de modernisering in 2015 wordt gedaan door Boskalis.
Per dag gaan er nu tientallen schepen door het kanaal met containers maar ook olietankers (6 miljoen vaten per dag), schepen met ijzererts etc . Iedere dag goederen met een waarde van 10 miljard .
NOS brengt het drama in beeld >>>
NRC over het Suez drama met goede statistieken en historisch overzicht >>>
In 2019 bestond het Suezkanaal 150 jaar [Geografie] >>>>>
In 2015 werd het Suezkanaal gemoderniseerd [door Boskalis ] >>>
Lesmateriaal : Geobronnen Infographic >>> // Noordhoff Nu actueel werkblad >>> // Werkblad Suez (door Pieter Thielen) >>>