Overstromingen Vlaanderen en Frankrijk

Afgelopen weken is het zuidwesten van Vlaanderen en de Noordwestkust van Frankrijk getroffen door overstromingen. Verschillende kleine rivieren zijn buiten hun oevers getreden door extreme regenval in het gebied. Tienduizenden mensen zijn getroffen. In het Noord-Franse departement Pas-de-Calais, dicht bij de grens met België, geldt nog steeds code oranje.

Overstromingen Frankrijk bron NOS

De oorzaak is aanhoudende regenval, zoveel dat het niet kan worden afgevoerd.  En daar kwamen stormen zoals Ciaran overeen (NOS over deze storm in Noord Frankrijk >>>>) die de situatie verergerden.

De afgelopen jaren was de ervaring dat als het regent in Noord Frankrijk en België dan kunnen wij ook hoge waterstanden verwachten maar dat is nu niet het geval.

De neerslag die afgelopen weken het Frans Belgische kustgebied heeft getroffen gaat niet via Maas of Rijn naar Nederland want dit is een ander stroomgebied

We zien dat op het kaartje hier rechts. Het stroomgebied van de Schelde wordt het genoemd  (in rood) . Onder andere uit Nederland worden nu pompinstallatie naar Noord Frankrijk gebracht om te helpen het water weg te pompen.

NRC correspondent Floor Bouma over Nord Pas de Calais >>

Reacties zijn gesloten.