2017 archive

dec 11 2017

Chinezen investeren in Griekenland

De Griekse economie loopt al jaren niet meer lekker. En ook de Griekse havens hebben steeds minder economisch activiteit

article_piraeus_v2

greece-ferries_port-piraeusEchter de redding is nabij……Chinezen zien handel in de privatisering van Griekse staatsbedrijven. De haven van Piraeus moet met Chinees geld de grootste worden rond de Middellandse Zee. Ook het spoor is in trek. Het moet het knooppunt zijn van de nieuwe zijderoute. De haven van de Griekse stad Piraeus moet de grootste containerhaven in de Middellandse Zee worden. De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde dat aan bij de ondertekening van de overeenkomst met de nieuwe Chinese eigenaar van deze haven.

Maar voor de Chinezen houdt het daar niet op , ze hebben ook al interesse getoond in de haven van Thessaloniki in het noorden van het land en het Griekse spoorwegnet.

Lees verder op de Volkskrant website >>>

dec 10 2017

Sneeuwdek over Nederland

Zware sneeuwbuien trokken vandaag over Nederland. Behalve overlast op de wegen , het spoor en op de vliegvelden was er veel sneeuwpoppen en sleeplezier … maar ook deze heel mooie beelden van de Amsterdamse Binnenstad. Gemaakt door Gosse Bouma

nov 30 2017

Slimme aanpak Zonnepanelen

In een groot aantal Afrikaanse landen is het technisch , politiek of anderszins te ingewikkeld om behoorlijke elektriciteit aan te leggen of een vast telefoon netwerk.

3059631-inline-3-in-off-grid-locales-cheap-solar-kits

Daarom zie je dat juist in dit soort landen het idee van vaste telefoons is overgeslagen (zoals wij dat bijna 100 jaar gehad hebben) en dat de meeste mensen van niets naar een mobiele telefoon zijn gegaan .

Zo is er nu wat betreft elektriciteit ook een bijzondere weg ingeslagen. Verschillende bedrijven zijn gespecialiseerd in supereenvoudige zonnepanelen die bewoners in gebieden zonder vaste lijn (electriciteit / telefoon) simpel in gebruik kunnen nemen … voor een paar lampen die  ’s avonds licht geven in huis en waarmee de mobiele telefoon opgeladen kan worden  Betaling gaat via hun mobiele telefoon

 

Lees verder >>>>>

nov 27 2017

Agung Update 27-11-2017

Na twee maanden gerommel en een uitbarsting die geen uitbarsting was maar een waterexplosie komt de vulkaan Agung nu echt op gang

Althans zo lijkt het. Want de vulkaan vertoont wel a typisch gedrag. Volgens Geoloog Bernd Andeweg voor RTL nieuws is het een uitbarsting in slow motion. “Het is opvallend dat hij nu een soort slow start aan het maken is”, zegt Andeweg. “Je verwacht in het begin een grote knal die daarna weer afzwakt. Maar het heeft er de schijn van dat de Agung als een dieseltje op gang is gekomen.”

Het grootste gevaar momenteel is het vulkanisch as en stof dat de vulkaan kilometers hoog de lucht in werpt. Dat kan zeer gevaarlijk zijn voor de luchtvaart en bovendien kan de as in een groot gebied rondom de vulkaan terechtkomen op mensen, huizen en gewassen. Daarnaast kunnen er zogenaamde Lahar stromen ontstaan. Dat zijn modderstromen van vulkanische as en sediment. Zeker in tropische gebieden als Bali valt er voldoende neerslag om die modderstromen in gang te zetten.  Op sommige nieuwsbronnen wordt dit ook wel als ‘cold lava’ aangegeven.

Tweede Agung webcam >>>>

Werkblad Agung (aangepast) >>


nov 25 2017

Uitbarsting van de Agung

De  vulkaan Agung is uitgebarsten

Het rommelt in en om de vulkaan Agung al sinds eind september.

Rond de vulkaan is sindsdien een veiligheidszone ingesteld en duizenden inwoners van het gebied direct rond de vulkaan zijn geëvacueerd.

Afgelopen week waren de dagelijkse aardbevingen in hevigheid en in aantal afgenomen. Maar de Agung hield het eiland in spanning afgelopen donderdag met  iets wat leek op een uitbarsting maar dat bleek een stoomexplosie , ontstaan doordat water in de krater snel opgewarmd is. Dit wordt een Phreatische uitbarsting genoemd.

Maar sinds 25 November is er sprake van een magmatische uitbarsting, zo melden de officiele instanties van Baliomen. En sindsdien zien we op de webcams  beelden binnen van zwaar gerommel + aswolken. Er zou een grijs zwarte rook / as kolom zijn van zo’n 1500 meter boven de vulkaan uit.

Ook wordt er met regelmaat een kleine gloeiende kegel waargenomen op de Webcam.

De Agung webcam >>>
Een tweede webcam >>
Uitbarsting in beeld >>>>

De Phreatische uitbarsting in beeld >>

 


Meer nieuws over Mt Agung:

Er is steeds meer bewijs dat het nu een magmatische uitbarsting betreft. Dat blijkt onder meer deze tweet >>

KLM heeft vluchten geannuleerd >>

Met enige regelmaat staan beide webcams (hiernaast genoemd) op zwart. Dan is dit nog een optie >>

Mount Agung op zondag 26 november. De rode gloed is van de vroege ochtend zon


   Werkblad bij dit item >>>>>>


nov 23 2017

Uitbarsting van de Agung ?

Op de NOS website en in het nieuws werd gemeld dat de vulkaan Agung op Bali nu echt is uitgebarsten…… maar klopt dit wel ?

Het rommelt in en om de vulkaan Agung al sinds eind september. Rond de vulkaan is een veiligheidszone ingesteld en duizenden inwoners van het gebied direct rond de vulkaan zijn geëvacueerd. Er worden dagelijks veel aardbevingen gemeten, maar tot een echte uitbarsting is het nog niet gekomen

Er is wel deze week een soort van uitbarsting geweest maar dan niet Ă©Ă©n van Lava en As enzo. Het was meer een stoomexplosie , ontstaan doordat water in de krater snel opgewarmd is. Dit wordt een Phreatische uitbarsting genoemd. Het alertniveau blijft dus op “level 3″gehandhaafd.

Hier rechts de korte samenvatting van het verschijnsel op twitter door Geoloog Bernd Andeweg van de VU

En daaronder de opnames die mensen in de omgeving hebben gemaakt van de Phreatische uitbarsting.

De angst bij deze vulkaan is niet een lava uitbarsting of stofuitbarsting (zoals de Sinabung) maar meer een uitbarsting met  Pyroklastische stromen. Dit is hoe de Agung eerder is uitgebarsten. Dat zijn gloeiendhete aswolken die zich met grote snelheden zich van de vulkaan hellingen storten en zich over de omgeving verspreiden.

Dat is het type uitbarsting van de Vesuvius die destijds de inwoners van de stad Pompeii verraste en de stad in Ă©Ă©n keer van de kaart vaagde.

De NOS over de vulkaan Agung >>>>

Video / Time Lapse beelden van de Freatische uitbarsting >>>


nov 19 2017

Nieuwe mijnbouw in Limburgse grensstreek?

Limburg was lang de Provincie van de Delfstoffen. Maar die mijnbouw in (vooral) Zuid Limburg is gedurende de 20ste eeuw afgebouwd.  De steenkoolmijnen sloten in de jaren 70 en momenteel wordt ook de mergelwinning ten zuiden van Maastricht  in de St Pieterberg stapsgewijs stop gezet.

Een minder bekend verhaal is de Zink en Lood winning vlak over de grens in België.  In het gebied rondom Plombieres  waar de Geul door stroomt (richting Nederland) werd langdurig mijnbouw gevoerd. De mijnen sloten echter halverwege de 20ste eeuw.  Langzaam is het landschap hersteld.  Kleinschalig toerisme floreert nu in dit uiterst charmante heuvellandschap, waar biologen nog graag komen op zoek naar het Zinkviooltje.

Bewoners in de regio zijn dan ook ernstig geschrokken nu gebleken is dat het bedrijf Walzinc vergunning heeft aangevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe delfstoffen winning in het gebied te starten en zelfs het winningsgebied uit te breiden.

Tegen de eventuele komst van de zinkmijn is al protest aangetekend door onder meer de VVV Zuid-Limburg. Ook de provincie is heel sceptisch. Gevreesd wordt voor negatieve gevolgen voor het toerisme, de natuur en het landschap in het Heuvelland.


Meer in het NRC >>>

 


nov 15 2017

Lelystad 50 jaar

In september 1967, vestigden zich de eerste inwoners in Lelystad. Deze pioniers waren de eerste bewoners in het Nieuwe Land . 


En nu in 2017 is stad jarig. Lelystad viert het 50-jarig bestaan. De plaats die het kloppend hart van de Flevopolder moest worden, toonbeeld van nieuwe stedenbouw. Maar ook de stad die ooit werd uitgeroepen tot lelijkste plaats van Nederland. Want echt populair werd de stad niet. De ontwikkeling ging met horten en stoten. Zo kwamen de verbindingen met de Randstad pas veel later goed op gang  en kort na de bouw van Lelystad  begon men ook met de bouw van Almere. Bovendien werd de Markerwaard niet drooggelegd waardoor Lelystad niet de Centrale stad werd zoals was verwacht.  In het start scenario was gerekend op ruim 100.000 inwoners maar de stad telt nu  er 77.000.

Echter, al met al, is er nu voldoende reden om het 50 jarig bestaan nu te vieren. Want de stad blijft groeien en trekt economische magneten zoals Batavia stad en het vliegveld. Maar ook het Natuurgebied De Oostvaardersplassen


NOS over het 50 jarig bestaan >>>>>

Op de Geobronnen: Waarom Lelystad niet groeide  >>>

nov 13 2017

Aardbeving grensgebied Iran / Irak

Het grensgebied Iran Irak is getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse Geologische dienst een beving met een kracht van 7.3 op de Schaal van Richter

Lokatie van de aardbeving. Bron USGS >>>>

De aardbeving heeft op een geologische interessante plek plaatsgevonden,  namelijk waar de Arabische plaat Noord-Oostwaarts onder Euraziatische plaat schuift. Ooit was dit een subductie zone, maar er is in wezen geen oceanische korst meer over. Nu zijn er dus 2 continentale delen in botsing. Deze breuklijn wordt de Zagrosbreuk genoemd. bron: Bernd Andeweg >>

Verschillende media melden al ruim 500 dodelijke slachtoffers in o.a. de steden Sarpol-e Zahab (Iran) en Sulaimaniya (Irak).

Meer actuele informatie op de USGS website >>>>

De BBC met nieuws over de aardbeving >>>

NRC over de aardbeving >>>


   Een werkblad bij dit onderwerp >>>>>


Voor geologen >>>>

 

 

nov 10 2017

Bouwen op Permafrost

Wegen en huizen hebben veel te voortduren in permafrost gebieden. En dat is nu met de klimaat veranderingen nog lastiger

Normaal gesproken is het bouwen op Permafrost al een lastige klus. In de winter is de grond bevroren …. niets aan de hand zou je zeggen. Maar in het voorjaar en zomer gaat de bovenste laag van de bevroren bodem dooien terwijl de laag eronder bevroren blijft. Omdat het smeltende water nergens heen kan zakken kan die bovenlaag instabiel worden. Het effect wordt versterkt doordat in het voorjaar dooien en vriezen elkaar snel opvolgen. En bij die processen krimpt en zet de bodem uit. Bekend is van Permafrost gebieden dat huizen dan kunnen gaan verschuiven en wegen + spoorlijnen ontwricht kunnen raken.

In de permafrostgebieden van Canada en Alaska lost men dit op door wegen en treinbanen aan te leggen op een ondergrond van grind waarin water (uit die bovenste Permafrostlaag) de ruimte heeft uit te zetten zonder dat het de infrastructuur aantast. Zeker in het voorjaar en najaar

Huizen zijn voorzien van palen die verankerd zitten in de harde diepe ondergrond. Maar nu het Permafrost harder smelt moeten er andere maatregelen genomen worden

Lees verder >>>>>

nov 08 2017

Staat grootste vulkaan van IJsland op uitbarsten?

De aardschokken zijn een verontrustende voorbode van de druk die in het vulkaanstelsel van Bárðarbunga wordt opgebouwd en in de toekomst tot een uitbarsting kan leiden.

Eind september constateerde de Indonesische Geologische dienst sterk verhoogde aardbevngsactiviteit en andere verschijnselen onder Mt Agung op Bali. Voldoende reden om direct alarm te slaan en het direct gebied om de vulkaan te evacueren. Nu ruim een maand later is de vulkaan (zo lijkt het ) weer tot rust en is uitbarstingsgevaar geweken.

Ondertussen hebben de media hebben zich op een andere vulkanische uithoek gestort van onze aardbol. Het schijnt nogal onrustig te zijn onder het Baradarbunga vulkanisch complex op IJsland

National Geographic over het  recent gerommel op IJsland >>>

Geoloog over de vulkanen media hypes >>>>

nov 04 2017

Randstad Holland

De burgemeester van Amsterdam droomde eind juli in het tv-programma Zomergasten hardop van een Nederlands New York. ,,Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn een grote stad met het Groene Hart als Central Park”, zei hij.

Al in 1966 rekende de Britse geograaf Peter Hall in zijn boek The World Cities de Randstad tot Ă©Ă©n van die wereldsteden. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam konden gerekend worden als Ă©Ă©n stedelijk gebied.

Op enkele samenwerkingsprojecten na zoals de Randstad-rail is dit Randstad idee nooit verder doorontwikkeld.

Echter nu, ruim 40 jaar verder, zijn er verschillende organisaties die er juist voor zijn om dat idee toch op te pakken … of in ieder geval de steden slimmer te laten gaan samenwerken.Welkom in ons eigen New York >>>>
Topstad Nederland (een artikel in Geografie) >>
Zef Hemel over de Geograaf Peter Hall >>>>

 


 

okt 30 2017

Grieken: terug naar het platteland

De werkgelegenheid in Griekenland is beroerd en kansen voor jongeren nemen steeds meer af. De werkloosheid onder jongeren is 50%. Nu zien we als gevolg daarvan twee migratie bewegingen ontstaan

Vooral hoogopgeleide jongeren trekken het land uit . Per jaar trekken bijna 100.000 mensen het land uit op zoek naar werk. In 2014 kwamen er bijvoorbeeld 15.000 naar Nederland. Lees verder op de site van Elsevier >>>

We zien dan tevens de opmerkelijke beweging dat steeds meer Grieken uit de grote steden zoals Athene uitwijken naar het platteland. Terwijl in de tweede helft van de 20ste eeuw het platteland leegliep zien we nu een omgekeerde migratie beweging. Weer terug naar het platteland. Want daar is voldoende plek, woonruimte en werk….. in de agrarische sector .

Misschien dat het dorp  Megalopolis op de Peleponessos ooit weer zal groeien  en zijn naam eer zal aandoen en het treinstation weer in gebruik wordt genomen ;-)


Lees verder >>>