2017 archive

dec 28 2017

De Panda dichtheid

De panda’s uit China hebben hier in Nederland een prachtige behuizing + warm ontvangst gekregen. Tijd om het e.e.a. in kaart te zetten. Panda stats & maps !

dec 20 2017

De Bergheilige van Mt Agung

Het zal u niet verbazen maar niet alleen de Merapi op Java had destijds een priester die optrad als beschermer van de vulkaan  ook Mt Agung op Bali heeft een eigen Poortwachter.

Mangku Mokoh Gunung Agung houd de berg in de gaten, hij waakt over de vulkaan en is afgelopen week de Agung op geweest om een kijkje te nemen aan de kraterrand en heeft een deel van de tocht vastgelegd op video. Officieel is een zone van 10 km rond de vulkaan verboden gebied verklaart door de Geologische dienst van Indonesie maar dat geldt blijkbaar niet voor een Manku. De Mangku legde de tocht af over de met as bedekte hellingen zonder masker en of beschermende kleding . En heeft aan de kraterrand gebeden om een uitbarsting te voorkomen. Deze tocht is niet de eerste sinds het gerommel van de Agung. Hij beschouwd het als een ritueel om te bidden tot de god en hen te beschermen

De Manku is belangrijk voor de Agung als je bedenkt dat Agung het allerheiligste is op dit eiland, dat alle goden in de krater wonen en alle spirits van de voorouders…….ze geloven er heilig in dat je moet bidden en dat je de pilgrimage moet maken om de goden goed te stemmen zodat hij niet gaat uitbarsten.

Met dank aan Ineke Willeboordse >>

dec 11 2017

Chinezen investeren in Griekenland

De Griekse economie loopt al jaren niet meer lekker. En ook de Griekse havens hebben steeds minder economisch activiteit

article_piraeus_v2

greece-ferries_port-piraeusEchter de redding is nabij……Chinezen zien handel in de privatisering van Griekse staatsbedrijven. De haven van Piraeus moet met Chinees geld de grootste worden rond de Middellandse Zee. Ook het spoor is in trek. Het moet het knooppunt zijn van de nieuwe zijderoute. De haven van de Griekse stad Piraeus moet de grootste containerhaven in de Middellandse Zee worden. De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde dat aan bij de ondertekening van de overeenkomst met de nieuwe Chinese eigenaar van deze haven.

Maar voor de Chinezen houdt het daar niet op , ze hebben ook al interesse getoond in de haven van Thessaloniki in het noorden van het land en het Griekse spoorwegnet.

Lees verder op de Volkskrant website >>>

nov 25 2017

Uitbarsting van de Agung

De  vulkaan Agung is uitgebarsten

Het rommelt in en om de vulkaan Agung al sinds eind september.

Rond de vulkaan is sindsdien een veiligheidszone ingesteld en duizenden inwoners van het gebied direct rond de vulkaan zijn geëvacueerd.

Afgelopen week waren de dagelijkse aardbevingen in hevigheid en in aantal afgenomen. Maar de Agung hield het eiland in spanning afgelopen donderdag met  iets wat leek op een uitbarsting maar dat bleek een stoomexplosie , ontstaan doordat water in de krater snel opgewarmd is. Dit wordt een Phreatische uitbarsting genoemd.

Maar sinds 25 November is er sprake van een magmatische uitbarsting, zo melden de officiele instanties . En sindsdien zien we op de webcams  beelden binnen van zwaar gerommel + aswolken. Er zou een grijs zwarte rook / as kolom zijn van zo’n 1500 meter boven de vulkaan uit.

Ook wordt er met regelmaat een kleine gloeiende kegel waargenomen op de Webcam.

De Agung webcam >>>
Een tweede webcam >>
Uitbarsting in beeld >>>>

De Phreatische uitbarsting in beeld >>

In de krater voor/na de uitbarsting >>

Geobronnen werkblad Agung  >>

 

Tweede Agung webcam >>>>

Werkblad Agung (aangepast) >>

nov 19 2017

Nieuwe mijnbouw in Limburgse grensstreek?

Limburg was lang de Provincie van de Delfstoffen. Maar die mijnbouw in (vooral) Zuid Limburg is gedurende de 20ste eeuw afgebouwd.  De steenkoolmijnen sloten in de jaren 70 en momenteel wordt ook de mergelwinning ten zuiden van Maastricht  in de St Pieterberg stapsgewijs stop gezet.

Een minder bekend verhaal is de Zink en Lood winning vlak over de grens in België.  In het gebied rondom Plombieres  waar de Geul door stroomt (richting Nederland) werd langdurig mijnbouw gevoerd. De mijnen sloten echter halverwege de 20ste eeuw.  Langzaam is het landschap hersteld.  Kleinschalig toerisme floreert nu in dit uiterst charmante heuvellandschap, waar biologen nog graag komen op zoek naar het Zinkviooltje.

Bewoners in de regio zijn dan ook ernstig geschrokken nu gebleken is dat het bedrijf Walzinc vergunning heeft aangevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe delfstoffen winning in het gebied te starten en zelfs het winningsgebied uit te breiden.

Tegen de eventuele komst van de zinkmijn is al protest aangetekend door onder meer de VVV Zuid-Limburg. Ook de provincie is heel sceptisch. Gevreesd wordt voor negatieve gevolgen voor het toerisme, de natuur en het landschap in het Heuvelland.


Meer in het NRC >>>

 


nov 15 2017

Lelystad 50 jaar

In september 1967, vestigden zich de eerste inwoners in Lelystad. Deze pioniers waren de eerste bewoners in het Nieuwe Land . 


En nu in 2017 is stad jarig. Lelystad viert het 50-jarig bestaan. De plaats die het kloppend hart van de Flevopolder moest worden, toonbeeld van nieuwe stedenbouw. Maar ook de stad die ooit werd uitgeroepen tot lelijkste plaats van Nederland. Want echt populair werd de stad niet. De ontwikkeling ging met horten en stoten. Zo kwamen de verbindingen met de Randstad pas veel later goed op gang  en kort na de bouw van Lelystad  begon men ook met de bouw van Almere. Bovendien werd de Markerwaard niet drooggelegd waardoor Lelystad niet de Centrale stad werd zoals was verwacht.  In het start scenario was gerekend op ruim 100.000 inwoners maar de stad telt nu  er 77.000.

Echter, al met al, is er nu voldoende reden om het 50 jarig bestaan nu te vieren. Want de stad blijft groeien en trekt economische magneten zoals Batavia stad en het vliegveld. Maar ook het Natuurgebied De Oostvaardersplassen


NOS over het 50 jarig bestaan >>>>>

Op de Geobronnen: Waarom Lelystad niet groeide  >>>

nov 13 2017

Aardbeving grensgebied Iran / Irak

Het grensgebied Iran Irak is getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse Geologische dienst een beving met een kracht van 7.3 op de Schaal van Richter

Lokatie van de aardbeving. Bron USGS >>>>

De aardbeving heeft op een geologische interessante plek plaatsgevonden,  namelijk waar de Arabische plaat Noord-Oostwaarts onder Euraziatische plaat schuift. Ooit was dit een subductie zone, maar er is in wezen geen oceanische korst meer over. Nu zijn er dus 2 continentale delen in botsing. Deze breuklijn wordt de Zagrosbreuk genoemd. bron: Bernd Andeweg >>

Verschillende media melden al ruim 500 dodelijke slachtoffers in o.a. de steden Sarpol-e Zahab (Iran) en Sulaimaniya (Irak).

Meer actuele informatie op de USGS website >>>>

De BBC met nieuws over de aardbeving >>>

NRC over de aardbeving >>>


   Een werkblad bij dit onderwerp >>>>>


Voor geologen >>>>

 

 

nov 10 2017

Bouwen op Permafrost

Wegen en huizen hebben veel te voortduren in permafrost gebieden. En dat is nu met de klimaat veranderingen nog lastiger

Normaal gesproken is het bouwen op Permafrost al een lastige klus. In de winter is de grond bevroren …. niets aan de hand zou je zeggen. Maar in het voorjaar en zomer gaat de bovenste laag van de bevroren bodem dooien terwijl de laag eronder bevroren blijft. Omdat het smeltende water nergens heen kan zakken kan die bovenlaag instabiel worden. Het effect wordt versterkt doordat in het voorjaar dooien en vriezen elkaar snel opvolgen. En bij die processen krimpt en zet de bodem uit. Bekend is van Permafrost gebieden dat huizen dan kunnen gaan verschuiven en wegen + spoorlijnen ontwricht kunnen raken.

In de permafrostgebieden van Canada en Alaska lost men dit op door wegen en treinbanen aan te leggen op een ondergrond van grind waarin water (uit die bovenste Permafrostlaag) de ruimte heeft uit te zetten zonder dat het de infrastructuur aantast. Zeker in het voorjaar en najaar

Huizen zijn voorzien van palen die verankerd zitten in de harde diepe ondergrond. Maar nu het Permafrost harder smelt moeten er andere maatregelen genomen worden

Lees verder >>>>>

nov 08 2017

Staat grootste vulkaan van IJsland op uitbarsten?

De aardschokken zijn een verontrustende voorbode van de druk die in het vulkaanstelsel van Bárðarbunga wordt opgebouwd en in de toekomst tot een uitbarsting kan leiden.

Eind september constateerde de Indonesische Geologische dienst sterk verhoogde aardbevngsactiviteit en andere verschijnselen onder Mt Agung op Bali. Voldoende reden om direct alarm te slaan en het direct gebied om de vulkaan te evacueren. Nu ruim een maand later is de vulkaan (zo lijkt het ) weer tot rust en is uitbarstingsgevaar geweken.

Ondertussen hebben de media hebben zich op een andere vulkanische uithoek gestort van onze aardbol. Het schijnt nogal onrustig te zijn onder het Baradarbunga vulkanisch complex op IJsland

National Geographic over het  recent gerommel op IJsland >>>

Geoloog over de vulkanen media hypes >>>>

okt 30 2017

Grieken: terug naar het platteland

De werkgelegenheid in Griekenland is beroerd en kansen voor jongeren nemen steeds meer af. De werkloosheid onder jongeren is 50%. Nu zien we als gevolg daarvan twee migratie bewegingen ontstaan

Vooral hoogopgeleide jongeren trekken het land uit . Per jaar trekken bijna 100.000 mensen het land uit op zoek naar werk. In 2014 kwamen er bijvoorbeeld 15.000 naar Nederland. Lees verder op de site van Elsevier >>>

We zien dan tevens de opmerkelijke beweging dat steeds meer Grieken uit de grote steden zoals Athene uitwijken naar het platteland. Terwijl in de tweede helft van de 20ste eeuw het platteland leegliep zien we nu een omgekeerde migratie beweging. Weer terug naar het platteland. Want daar is voldoende plek, woonruimte en werk….. in de agrarische sector .

Misschien dat het dorp  Megalopolis op de Peleponessos ooit weer zal groeien  en zijn naam eer zal aandoen en het treinstation weer in gebruik wordt genomen ;-)


Lees verder >>>


okt 26 2017

De Ganges in beeld

De Ganges in India is een heilige rivier en vernoemd naar een hindoe-godin. Een miljard hindoes geloven dat ze van zonden bevrijd worden als ze erin baden. Honderden miljoenen mensen langs de oevers zijn ervan afhankelijk voor drinkwater en de irrigatie van hun land.

Maar India is door enorme economische groei ook een grote vervuiler geworden. Miljoenensteden lozen rioolwater ongefilterd op de Ganges. Nog gevaarlijker is het vaak giftige industriële afval dat in de rivier gedumpt wordt.


Lees het volledige artikel op NOS.nl >>>

 


okt 22 2017

Het Ambon klimaat

Aardrijkskunde docent Bas Hendrikse zag een tijdje geleden in de nieuwe Grote Bosatlas iets opmerkelijks. De meeste eilanden  rondom en op dezelfde breedtegraad als Ambon hebben hun natte tijd in de maanden December-Maart (Kupang , Makassar) maar Ambon heeft bij wijze van uitzondering de regenpiek in de maanden juni – september. Wat is daar aan de hand ?

Bas ging het uitzoeken. Navraag bij Nederlandse weerdeskundigen leverde niet veel op. Maar een mailwisseling met iemand van Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika leverde de verklaring.

In Indonesië zie je dat de neerslag pieken op drie manieren beïnvloed worden.

  1. Veel eilanden worden beïnvloed door de Moesson. Die hebben 1 regenpiek (nov-mrt) en 1 droge tijd (juli-aug)
  2. Andere eilanden worden beïnvloed door de equatoriale stijgingsregens stijgingsregen . Meestal 2 pieken droog en 2 pieken nat en die liggen dicht op / bij de evenaar
  3. Op Ambon zijn er vooral locale omstandigheden. Waarbij het regenseizoen tegengesteld is aan de Moesson. Mogelijk door relief, maar vooral door de ligging tov diverse luchtstromen. Kennelijk ligt het op een lokaal front: lucht van de grote oceaan botst met lucht vanuit de Arafurazee. De Arafurazee heeft kennelijk in die periode een hoge SST (sea surface temperature: dwz hoge temperatuur van het oppervlakte water).

 

Op nogal wat sites wordt onderstaand grafiek voor Ambon aangehaald .

Zo lijkt ie op Makassar !

Maar let op wat ze hier met de maanden hebben gedaan! Het grafiek begint niet met januari maar met juli !

Maar in wezen heeft Ambon de natte tijd in de maanden mei – augustus . Terwijl Makassar (er vlakbij) de regentijd van november t/m februari heeft.

 

 


Extra bronnen:

  • Een Geo-animatie die laat zien hoe de seizoenen op de evenaar wisselen agv verschuiving van de ITCZ .  Naar de animatie >>>>
  • Videoles van Martin Bakker over het klimaat van Indonesë . Naar de videoles >>

okt 18 2017

Catalonië wil van Spanje af

Spanje bestaat grotendeels uit een verzameling autonome gebieden. Catalonië is één van de bekendste autonome gebieden en wil nu onafhankelijkheid.

In Barcelona zijn afgelopen weken honderden mensen gewond geraakt en gearresteerd door de Spaanse politie. Dat gebeurde vooral naar aanleiding van een referendum over mogelijke onafhankelijkheid. Maar waarom nu deze grote protesten van Catalanen en de gewelddadige reactie van de Spaanse politie?


Methode Humboldt met achtergronden en werkblad over Catalonië  >>>>